Afbeelding
Administratie

Zelf je administratie doen of een boekhouder inschakelen?

12 maart 2020 om 17:30 Partnercontent

De boekhouding is extreem belangrijk voor een organisatie. Simpel gezegd weerspiegelt de boekhouding de financiële status van het bedrijf of organisatie op papier. Het bijhouden van deze financiële status kan tijdrovend zijn. Daarom schakelen organisaties boekhouders in om hun boekhouding te laten doen.

Wat is boekhouding?
Boekhouding is voor elke organisatie anders. Hoe groter de organisatie, hoe complexer de boekhouding. Dit komt mede doordat grotere organisaties verplicht zijn meer informatie toe te lichten aan externe partijen. Het doel van de boekhouding is het overzichtelijk maken van de administratie. Een klein schildersbedrijf zal een eenvoudigere boekhouding hebben dan een groot advocatenkantoor. Onderdelen die komen bij de boekhouding zijn het opstellen van een jaarrekening, een winst/verliesrekening, de aangifte van de omzetbelasting en de salarisadministratie.

Waarom zou ik mijn boekhouding uitbesteden?
Boekhouden is een vak apart en het zelf bijhouden van de administratie vergt kennis en expertise. Boekhouden is tijdrovend. Een dag telt 24 uur. In de ondernemerswereld wordt tijd gezien als geld. De boekhouding uitbesteden kan winstgevend zijn. Het inschakelen van een boekhouder om de administratie te laten doen, kost geld. Maar de waardevolle tijd die een ondernemer of een bedrijf in de boekhouding zou stoppen, kan dan uitbesteed worden aan andere belangrijke kwesties. Ook is door uitbesteding van de boekhouding meer focus op de kernactiviteiten. Een schilder hoort namelijk te schilderen. Tot slot kan het inschakelen van een boekhouder stress verminderen. Als een bedrijf zich de hele tijd bezig houdt met de financiële gezondheid, dan kan dat stress opleveren. Het voordeel hiervan is dat dit een onderneming scherp houdt. Maar het inschakelen van een boekhouder kan ook stress verhogen. Dit komt omdat de administratie van een organisatie vertrouwde informatie bevat en organisaties dit liever voor henzelf houden. Echter, dit is een misleidende gedachte. Jaarverslagen van elke organisatie zijn verplicht om gepubliceerd te worden en zijn toegankelijk voor alle externe partijen.

Keuze op gevoel of op verstand?
De keuze tussen zelf de administratie doen of een boekhouder inschakelen is niet zo moeilijk. Een organisatie of ondernemer moet nagaan wat het beste bij hun past en wat zij het fijnst vindt. Als een organisatie de tijd, expertise en middelen hebben, dan is interne boekhouding ideaal. Als dit niet ter sprake is, dan kan er geconcludeerd worden dat het uitbesteden van de boekhouding veel meer voordelen brengt dan nadelen. Uiteindelijk moet nagegaan worden wat het beste werkt voor een organisatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie