Dirk van der Meulen, Esther Kroon, Matyeta Hukom, Nynke Bosma en Joost van der Meij
Dirk van der Meulen, Esther Kroon, Matyeta Hukom, Nynke Bosma en Joost van der Meij Frans Tol

'Vrij Land' een voorstelling over 75 jaar vrijheid in Nieuw-Vennep

5 maart 2020 om 14:31 Podiumkunsten

NIEUW-VENNEP In het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente De Rank wordt donderdag 26 maart een multimedia-voorstelling gegeven over 75 jaar vrijheid. Deze voorstelling heet dan ook Vrij Land en wordt opgevoerd voor de HVC-leerlingen van de onderbouw klas 1 en 2, voor leerlingen van de HVX-onderbouw, en voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Nieuw-Vennep. De Rabobank steunt het project financieel. 

Dankzij deze gift en de vrijwillige medewerking van de protestantse gemeente De Rank aan de Eugenie Previnaireweg 14 zullen ongeveer 400 leerlingen tussen 10 en 14 jaar deze voorstelling die ongeveer 45 minuten duurt kosteloos kunnen zien. Esther Kroon: “Wij hebben inmiddels aanmeldingen van de basisscholen Het Palet, de Polderrakkers, de 2 Antoniusscholen, het Mozaïek, de Ark en Opmaat. Maar wij hopen echt dat meerdere scholen hun leerlingen deze kans willen geven want daar is nog ruimte voor.” Op de folder van Vrij Land staat dat de voorstelling bedacht is in opdracht van het Nationaal Comité Vetteranendag in samenwerking met de Militaire Muziek Defensie, en passend is voor burgerschapvorming, geschiedeniskennis met de nadruk op Vrede en Veiligheid. Er zal bovendien een optreden zijn van de Regiments Fanfare Garde Grenadiers en Jagers. Kroon: “De reden van dit initiatief is dat ook de jeugd moet leren beseffen dat wij hier dagelijks kunnen genieten van onze vrijheid. Maar wat is vrijheid, en wie zijn de mensen die voor deze vrijheid gezorgd hebben en die nu in stand houden.”

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend

VRIJHEID De teksten en het script van Vrij Land is van Lykele Muus, het beeld van Big Productions. De voorstelling Vrij Land vertelt twee verhalen: ten eerste het verhaal van iemand wiens opa, een boer, tijdens de Tweede Wereldoorlog , zijn vrijheid verloor en dan het verhaal van een familie van Marokkaanse afkomst met een zoon die veteraan is. Deze verhalen lopen in elkaar over en wordt live verteld door een vertelster/zangeres. Orkest en filmbeelden vullen deze verhaallijnen aan: een z.g. holoscreen brengt mensen en verhalen vanuit het verleden als het ware live in de uitvoering. Door die combinatie zullen de leerlingen deze voorstelling intensief beleven. Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid moet bevochten worden, toen en nu nog, iedere dag en de daarmee gepaard gaande ervaringen en verhalen dienen telkens opnieuw verhaald te worden om niet te vergeten hoe kostbaar die vrijheid is. De overhandiging van de Rabo-cheque door Nynke Bosma en Joost van der Meij van de Rabo-Ledenraad aan Esther Kroon gebeurde in tegenwoordigheid van teamleider HVC-onderbouw havo/vwo Matyeta Hukom en teamleider van de HVC vwo-bovenbouw Dirk van der Meulen. Meer info is te vinden op www.youtube.com. Zie daarvoor https://www.youtube.com/watch?v=f8FWbCo1lSg.   

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie