Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk Jan Aukus

Pax en de Eerlijke Bankwijzer

5 maart 2020 om 10:58 Overig

HOOFDDORP Het is woensdag 26 februari. Aswoensdag, de dag waarop in de christelijke kerken de 40-dagentijd begint. In het parochiehuis van de r.k. Joannes de Doperkerk melden zich de deelnemers voor de eerste van 6 sobere maaltijden rondom een maatschappelijk thema, die de Hoofddorpse Raad van Kerken ook dit jaar organiseert.

"We zijn blij dat het is gelukt", vertelt Lia Remmerswaal, die namens de organisatie de avond opent. "Vorig jaar waren we bang dat het onze laatste serie was geweest, En dat we door gebrek aan vrijwilligers na 17 jaar moesten stoppen. Gelukkig hoeft dat niet. In de Ark en de Lichtkring hebben zich nieuwe vrijwilligers gemeld. We kunnen onze maaltijdserie weer bemensen." En ze heeft een speciaal bedankje voor Els Berk en Francien Geers, die voor de soep hebben gezorgd.

Na een meditatief moment - over de zin van vasten zoals geformuleerd in een bisschoppelijke vastenbrief uit 1983 – introduceert ze Cor Oudes. Hij is projectleider bij Pax Christi, de katholieke vredesbeweging die in 2006 onder de naam Pax een samenwerkingsverband is aangegaan met het Interkerkelijk Vredesberaad.

BESTE RENDEMENT

Zijn verhaal gaat over Jemen, waar een smerige oorlog woedt. Een vrouw ziet hoe bommen het leven van de bevolking op zijn kop zet. Vliegtuigen met clusterbommen die zo'n 200 kleine bommetjes uitstrooien, veroorzaken veel ellende.

"Van de burgerslachtoffers trekken de strijdende partijen zich niets aan. Nu niet denken: daar kunnen wij niets aan doen, want dat kunnen we wel. Voor oorlog is namelijk geld nodig."

"En ongewild zijn wij de leveranciers van dit geld. Wij brengen namelijk ons spaargeld naar de banken. Die gaan dat beleggen, dat is hun werk. Daarvoor zoeken ze uiteraard het beste rendement. Maar de keuze die ze dan maken, betekent vaak dat er wapenhandel en oorlogen mee worden gefinancierd. En als je duidelijk wilt maken dat je dat absoluut niet wilt, dan kun je aan de bel trekken."

EERLIJKE BANKWIJZER. Cor Oudes vertelt over acties, die Pax en vergelijkbare organisaties zijn gestart om de banken aan te spreken, zodat ze rendement en maatschappelijke verantwoordelijkheid beter in balans brengen. Dat heeft resultaat gehad en geleid tot publicatie van de Eerlijke Bankwijzer, een overzicht van het investeringsgedrag van een groot aantal banken. De financiering van wapenhandel is praktisch verdwenen. Hij heeft een aantal tips: ben je ontevreden over het investeringsgedrag van je bank, dien een klacht in, maak bekend waarom je kritiek hebt. Of stap over naar een andere bank, dat is makkelijker dan je denkt.. Banken luisteren heus wel. Uiteindelijk wil geen enkel bedrijf worden neergezet als foute investeerder. En wie wil er nu klanten verliezen? Onze website www.eerlijkegeldwijzer.nl wijst de weg naar eerlijker investeren." Uit de reacties blijkt, dat zijn boodschap aanslaat. "Een duidelijk verhaal. Dank. We kunnen er allemaal ons voordeel mee doen", aldus Lia Remmerswaal en sluit deze eerste 'vastenmaaltijd' af.

Anja Maas

Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Aswoensdag soep uitdelen Johannes de Doper kerk
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie