Diane Lakerveld in haar praktijkruimte: 'Belangrijk is dat het kind zelf de regie houdt.'
Diane Lakerveld in haar praktijkruimte: 'Belangrijk is dat het kind zelf de regie houdt.' Marina de Wit

PippiPower bestaat één jaar: 'Kinderen zijn steeds meer hulpbehoevend'

11 maart 2020 om 09:09 Overig

HOOFDDORP PippiPower kindercoaching bestaat één jaar. Kinderen die bijvoorbeeld last hebben van weinig zelfvertrouwen, boosheid, faalangst of moeite hebben met slapen, kunnen terecht bij Diane Lakerveld. Zij houdt praktijk aan huis aan de Bep van Klaverenstraat in Floriande.

Lakerveld: "Ik werk ruim 25 jaar in het onderwijs. De laatste jaren merk ik dat steeds meer kinderen in de klas extra aandacht nodig hebben op sociaal en emotioneel gebied, of niet lekker in hun vel zitten en ergens last van hebben."

Vanuit school mocht zij daarom de opleiding tot kindercoach doen. "Heel leuk en daar ben ik dankbaar voor." Het traject voor de kinderen in de basisschoolleeftijd is laagdrempelig en de kortdurende begeleiding bestaat uit 5 à 6 sessies.

"Belangrijk is dat het kind zelf de regie houdt tijdens het coachtraject. Hoe start een traject? De ouders komen met een hulpvraag en vervolgens vindt er met de ouders en het kind een intakegesprek plaats. Ik luister altijd goed naar het kind en zijn of haar behoefte. De sessies daarna vinden zonder ouders plaats." Vervolgens gaat Lakerveld samen met het kind een doel bepalen: wat wil het kind anders? "Het moet een concreet, klein, behapbaar doel zijn, bijvoorbeeld: 'ik wil minder vaak boos zijn'. De sessies duren een uur en worden spelenderwijs ingezet. Ik wil dat een kind zich op zijn gemak voelt, gehoord wordt en mijn taak is vooral heel goed luisteren."

Kinderen moeten tegenwoordig heel veel

Tijdens de sessies gaan we knutselen, tekenen, spelen en we doen het spel Schatgravers, waarbij het kind zijn of haar eigen kwaliteiten gaat ontdekken om te gebruiken in lastige situaties. Dit geeft zelfvertrouwen en houvast voor later. Ook ga ik met het kind een eigen schateiland ontwerpen. Op dit eiland worden de kwaliteiten, doelen, oplossingen en ideeën van het kind op creatieve wijze inzichtelijk gemaakt. Zo wordt het eiland iedere week verder ingevuld."

DRUK Bij Lakerveld passeren allerlei 'problemen' de revue zoals onrust bij het kind, heftige emoties, concentratieproblemen, faalangst of te weinig zelfvertrouwen. "Problemen die toch vaak door de druk van de huidige maatschappij worden veroorzaakt. Kinderen moeten tegenwoordig heel veel, er wordt veel van ze verwacht, terwijl af en toe vervelen of lekker (buiten) spelen zo gezond is." Het traject wordt afgerond met een evaluatiegesprek. Lakerveld eindigt: "Kindercoach zijn is zo leuk en dankbaar om te doen. Kinderen zelf oplossingen laten aandragen, geeft ze vertrouwen en je ziet al snel, na twee à drie maal, flinke stappen. Mijn belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat kinderen blij en zorgeloos door het leven kunnen gaan, want dat hoort bij kinderen."

PippiPower kindercoaching is geopend op maandag en dinsdag na schooltijd. Tarieven en verdere informatie is te vinden op pippipower-kindercoaching.nl of mail naar diane@pippipower-kindercoaching.nl.

Marina de Wit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie