Jeroen Nobel (midden) met Dick Benschop (links) en Michiel van Dorst.
Jeroen Nobel (midden) met Dick Benschop (links) en Michiel van Dorst. pr

Eindelijk brede aanpak vliegtuiglawaai

12 maart 2020 om 14:41 Verkeer en vervoer

HOOFDDORP Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hebben een gezamenlijk programma met maatregelen om geluidshinder door vliegverkeer af te laten nemen. Dat pakket presenteerden ze donderdag in het raadhuis, waarbij wethouder luchthavenzaken Jurgen Nobel aanwezig was.

Ook is er een speciale website gelanceerd waar het hele pakket te zien is. Inwoners en ondernemers uit Haarlemmermeerkunnen hier nog op reageren. Ongeacht de besluitvorming van het kabinet over de ontwikkeling van de luchtvaart, later dit jaar, zeggen Schiphol en LVNL zich sowieso in te willen zetten om de hinder te beperken,

Jurgen Nobel: "Voor ons is dit een belangrijk signaal. Schiphol levert ons werk en welvaart op, maar we hebben ook hinder van die vliegtuigen. Wij zoeken altijd naar de juiste balans en zijn dus blij dat de luchthaven nu zelf, samen met LVNL, een programma opstelt met hinderbeperkende maatregelen. Wij gaan dit goed bestuderen, maar het is sowieso goed dat Schiphol en LVNL deze maatregelen gaan doen."

Kwaliteit van de leefomgeving is een van onze speerpunten

Voorbeelden van maatregelen zijn het hoger aanvliegen richting de Polderbaan in de nacht, het beperken van het gebruik van de 'niet-preferente' banen zoals de Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan, het beperken van nachtelijke starts vanaf de Kaagbaan in noordoostelijke richting bij baanonderhoud, een onderzoek naar vaste naderingsroutes overdag en het onderzoeken van optimalisaties van vliegroutes, bijvoorbeeld bij Uithoorn.

Beide partijen verwachten een positief effect op het terugdringen van geluidshinder en de beleving daarvan in zowel de binnen- als buitengebieden rond Schiphol.

Dick Benschop, directeur van Schiphol: "Kwaliteit van de leefomgeving is een van onze speerpunten. Mede daarom voerden we afgelopen jaar veel gesprekken met omwonenden, lokale bestuurders en experts. Terugkerend gespreksonderwerp was: willen we de lusten van luchtvaart behouden, dan moeten we de lasten verminderen. Met het uitvoeren van dit programma, maken we samen met LVNL werk van het verminderen van hinder in de omgeving van Schiphol."

Michiel van Dorst, CEO Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): "Door een open gesprek en samenwerking, kunnen we nieuwe mogelijkheden en voorstellen om geluid en emissies terug te dringen zorgvuldig onderzoeken en ontwikkelen en daarbij de veiligheid waarborgen. Zo creëert LVNL waarde voor Nederland, de omgeving, onze klanten en partners."

Schiphol en LVNL nodigen belangstellenden en betrokkenen uit om te reageren op het programma. Vandaag start de online consultatie, via minderhinderschiphol.nl. Ook organiseren LVNL en Schiphol dit voorjaar informatiebijeenkomsten op verschillende locaties.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie