Een woning aan de Kuyperlaan.
Een woning aan de Kuyperlaan. René de Leeuw

Gemeenteraad voor nieuwe verdeling van woonruimte

14 maart 2020 om 16:41 Wonen

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad is over het algemeen enthousiast over de plannen om de beschikbare woonruimte in de regio op een andere manier te verdelen. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de raad. Op onderdelen was er wel kritiek op de beoogde veranderingen.

Op dit moment telt vooral de duur dat je staat ingeschreven als woningzoekende of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Vijftien regiogemeenten waaronder Haarlemmermeer willen van die regeling af. Ze vinden het onrechtvaardig. Als alle gemeenten akkoord gaan, kan het nieuwe systeem volgend jaar worden ingevoerd.

De nieuwe regeling gaat uit van een puntensysteem. Je krijgt bij voorbeeld punten als je actief op zoek gaat naar een huurwoning. Verder krijg je extra punten als je met spoed een dak boven je hoofd nodig hebt.

De nieuwe regeling moet ook 'problematisch thuiswonende jongeren' sneller aan een huis helpen. Dat onderdeel wekte donderdag tijdens de discussie nogal wat kritiek. Sommige fracties vroegen zich af jongeren die geen problemen hebben maar wel een woning zoeken daarmee niet worden benadeeld.

Wethouder Mieke Booij van Wonen legde echter uit dat het niet om jongeren gaat met een 'rugzakje' die eerder een woning krijgen, maar jongeren die geen geld hebben om een huis te kopen of te weinig verdienen om zelfstandig te wonen. Het is de bedoeling dat die in het zadel worden geholpen.

GroenLinks-raadslid Piet Schouten meende dat alles in feite bij het oude blijft. Nu bestaat er een lange wachtrij van woningzoekenden die vele jaren op woonruimte wachten. Volgens hem is dat straks niet veel anders als er punten moeten worden verzameld. Ook woningzoekenden met het maximaal aantal punten zullen nog lang op een huis moeten wachten. Er is immers een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen.

Toch heeft de nieuwe regeling zin, zo zei wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw. Het is volgens hem eerlijker naar de woningzoekenden toe.

Forza!-raadslid Erik Vermeulen herhaalde de kritiek van zijn partij dat het nieuwe systeem Haarlemmermeerse woningzoekenden discrimineert ten opzichte van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Die krijgen eerst een flexwoning en mogen na twee jaar doorstromen naar een sociale huurwoning. Vermeulen: "Het is voor de lokale bevolking niet zeuren, braaf afwachten en vooral je kop houden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie