Dennis en Danique Kivit laten foto's zien van hun reis langs Highway 1
Dennis en Danique Kivit laten foto's zien van hun reis langs Highway 1 Jet Kuiper

Dennis Kivit en dochter Danique maakten roadtrip: 'Highway 1 gaf ons inspiratie'

15 maart 2020 om 13:19 Mensen

HOOFDDORP De 27-jarige Danique Kivit slaagde voor haar eindexamen conservatorium, bij Dennis Kivit verdwenen in korte tijd twee dierbaren uit zijn leven. Hij had het te druk en zat tegen een burn out aan. Beiden hadden even een andere omgeving en nieuwe inspiratie nodig, maakten onlangs samen de roadtrip "Den en de kunst van het leven."

HIGHWAY 1. Hoewel om verschillende redenen genoten ze er allebei van om samen op reis te gaan. "Heerlijk om het contact met Danique weer eens te intensiveren," zegt Kivit, die zijn dochter grotendeels alleen heeft opgevoed. Deels geïnspireerd door schrijver Jack Kerouac en zijn boek "On the road" ging de route langs Venice beach via Santa Monica en Malibu op Highway 1 naar Santa Barbara, waar in de hoofdstraat op iedere hoek een piano staat. In San Louis Obispo werd uitgerust, werden liedjes geschreven en werd het leven overdacht. Langs Big Sur genoten ze van de schitterende uitzichten en in hun gehuurde auto reden ze verder langs Carmel-by-the-sea waar acteur Clint Eastwood burgemeester is geweest. In Monterey verbaasden ze zich over walvissen en dolfijnen in de Stille Oceaan, toen door naar de oude Hippie City, Santa Cruz waar Monarchvlinders in trossen aan de bomen hangen. Vervolgens reden ze naar eindbestemming San Francisco over de in mist gehulde Golden Gate brug. Vanuit het Music City hotel brachten ze een bezoek aan de wijk Ashbury-Haight, de oude hippie plek die nog volop gloreert.

SINGER-SONGWRITER. Kivit is singer-songwriter, entertainer en meditatiecoach. Hij geeft les aan het Utrechts conservatorium en bij Pier K, onderdeel van Het Cultuurgebouw. Ook treedt hij op als jazz- en popzanger en geeft hij meditatieconcerten: Zen met Den. Toen hij in maart 2019 een CD met zijn nieuwe band "Hartkracht" presenteerde, was net zijn moeder overleden. Wat een feest moest zijn, werd een verdrietige periode. Kivit won onder andere de Cultuurprijs van Haarlemmermeer 2000. Danique Carmen Kivit is zangeres, schrijver, stemacteur en muzikant, is musician performance artist en deed onder andere onderzoek naar lelijkheid, die ze verwerkt in muziek en teksten. "Tijdens optredens wil ik het publiek op een andere manier laten kijken en luisteren," zegt ze, "de laatste tijd had ik weinig tijd om muziek te maken, daar ga ik nu na deze reis meer tijd voor vrijmaken."

HOOGTEPUNTEN. "Wat hebben we genoten van de Muir Woods, genoemd naar natuurbeschermer John Muir , het oude oerbos met de Sequoia bomen. Ik kon daar heerlijk tot rust komen en mijn hoofd leegmaken," zegt Kivit, "en de boottocht in de Stille Oceaan, waar walvissen, dolfijnen, haaien, otters om de boot heen zwemmen was zeer indrukwekkend." Danique vult aan: "En de Big Sur, waar je vanaf grote hoogte van natuur en zee kunt genieten." En natuurlijk kwam Kivit met zijn dochter langs alle plekken die bekend zijn door de muziek. In Venice beach zijn The Doors begonnen, in Monterey waren de eerste popfestivals en Sausalito is de geboorteplek van jazz zanger Mark Murphy. "Mijn inspirator en leraar," zegt Kivit, "hier heb ik meegedaan met een band. In een boothuisje, bekend door het lied Wooden Ships van David Crosby hebben we gelogeerd. Over elk dorpje langs Highway 1 is er wel een liedje."

MENTALITEIT. "Samen spelen, zingen en spontaan meedoen is daar een mentaliteit die je hier niet zo snel tegenkomt," zegt Kivit, "bovenop de heuvel bij Monterey, een gedenkplek voor gesneuvelde soldaten, ging ik het Beatle lied "Let it be" zingen. Iedereen ging mee doen. Amerikanen daar vinden het heel bijzonder dat je zomaar in hun taal kunt zingen als Europeaan." Danique: "Ze zijn heel open en vertellen vaak spontaan hun levensverhaal. Haast iedereen had wel een verbinding met Nederland. Ze zijn erg belangstellend over Europa en Nederland. Maar de tegenstellingen daar zijn groot. Er is grote rijkdom en er zijn veel zwervers. Als ik 's ochtends op het strand ging joggen moest ik om de slapende zwervers heen lopen." In het verleden heeft Danique in Atlanta een heel andere cultuur ervaren toen ze daar was met Bootcamp, het uitwisselingsprogramma van Duycker, maar ook daar was het enthousiasme groot om mee te doen met culturele activiteiten.

CD. "Deze reis heeft mijn leven veranderd," zegt Kivit. "Toen ik binnen een maand twee vrouwen verloor waarvan ik hield, zag ik alles donker en had ik het niet naar mijn zin. Gelukkig is het door deze reis niet tot een burn-out gekomen. En ik heb daar de rust gevonden om liedjes te schrijven voor mijn nieuwste CD, die Heel! gaat heten. Er komen liedjes op te staan met piano, gitaar en nog veel meer instrumenten. Naar verwachting komt de CD volgend voorjaar uit." Al eerder, op 26 september, staat Kivit samen met Danique met zijn nieuwe voorstelling Het Mooist in Het Oude Raadhuis. En, op 13 april treden beiden op in De Ontmoeting in Buitenkaag, met Happy Heartsongs uit de popgeschiedenis.

Jet Kuiper

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie