Met 'Onbereikbaar' heeft Janet de Jonge gedaan wat ze altijd al had willen doen.
Met 'Onbereikbaar' heeft Janet de Jonge gedaan wat ze altijd al had willen doen. Trudy Witteman

Janet de Jonge geeft in eigen beheer boek uit: 'Best wel spannend hoor'

18 maart 2020 om 10:29 Overig

VIJFHUIZEN Anderhalf jaar heeft Janet de Jonge aan het boek gewerkt. Haar eerste. Maar nu is de romantische thriller 'Onbereikbaar' klaar om gelezen te worden. "Het is best wel spannend hoor."

Met het schrijven van een boek heeft Janet de Jonge (1955) gedaan wat ze altijd al had willen doen maar waar steeds niets van kwam. Totdat ze uit haar comfort zone stapte, een schrijftraining ging volgen om daarna van alle kladjes die ze op papier en in haar hoofd had verzameld één groot verhaal te maken. Een spannend verhaal over keuzes maken, twijfels en hoe verder. Een intrigerend verhaal waarin De Jonge haar mensenkennis en levenservaring op prachtige wijze heeft gecombineerd met fictie.

Gewoon beginnen en zien waar het schip strandt

Janet de Jonge groeide op in Zaandam, volgde het Zaanlands Lyceum om vervolgens Engels te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Totdat ze onrustig werd van het oud-Engels en de werken Shakespeare en op 22-jarige leeftijd haar vleugels uitsloeg als stewardess bij Martinair om vijf jaar later bevorderd te worden tot purser. De Jonge had toen al het diploma MO Engels op zak, het resultaat van de studie die ze in de avonduren gevolgd had en die haar voor de klas moest brengen. "Van lesgeven is niets gekomen. Ik bleef vliegen, 32 jaar lang. Omdat ik het zo vreselijk leuk vond en aan boord de mooiste verhalen hoorde. Heel vaak heb ik tegen mezelf gezegd dat ik ze moest opschrijven of moest proberen ze te onthouden. Ik kon er werkelijk een boek over schrijven." Een boek schrijven, het zou gaan gebeuren. Maar pas nadat zij afscheid had genomen van Martinair en haar docentschap Luchtvaartdienstverlening aan Hogeschool Tio die daar op volgde. "Het waren zeven geweldige jaren. Mijn verhalen en ervaringen aan boord gingen er bij de studenten in als koek. Misschien daarom wel dat schrijven bleef trekken."

BESLISSENDE ZETJE Boekenschrijfster Wilma Geldof gaf de auteur in spe het beslissende zetje. "Nadat ik bij Tio was gestopt heb ik bij haar schrijftraining gevolgd en direct na de cursus zat ik boven het toetsenbord", kijkt de Vijfhuizense terug. "Gewoon beginnen en zien waar het schip strandt." Dat was al na dertig pagina's. "Gepruts was het. Ik had duidelijk iemand nodig die mij op weg wilde helpen. Wilma was daartoe bereid. Ik heb ongelooflijk veel van haar geleerd. 'Zorg dat het jouw verhaal blijft', zei ze steeds." Haar verhaal over Floor die zich afvraagt hoe haar leven er uit zou zien als ze had gekozen voor de man die ze op een van haar reizen ontmoette. Puur fictie, vervlochten met gebeurtenissen uit haar jeugd en met een hoofdpersoon die even onbereikbaar is.

Perfectionist Janet die soms 's nachts uit bed stapte om voor haar boek notities te maken, had geen zin in het rode potlood van uitgevers. Het moest háár verhaal blijven en daarom geeft ze het 309 pagina's dikke boek in eigen beheer uit. "Ja, het is een gok, maar ik heb A gezegd en ga nu ook B zeggen. Ben heel benieuwd wat mensen ervan vinden."

Onbereikbaar kost 18,95 euro en is vanaf 23 maart verkrijgbaar bij boekhandel Stevens in Hoofddorp, Primera in Zwanenburg en via janetdejonge.eu.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie