Medewerkers van Hoogvliet Vijfhuizen vullen de lege schappen al snel weer bij.
Medewerkers van Hoogvliet Vijfhuizen vullen de lege schappen al snel weer bij. Trudy Witteman

Ook Haarlemmermeer is tot stilstand gekomen door coronavirus, een overzicht

16 maart 2020 om 14:10 Maatschappelijk

HAARLEMMERMEER Coronavirus. Hamstervirus. Uitgestorven straten. Sportcompetities liggen stil, evenementen zijn afgelast. Kerken en moskeeën gesloten. Horeca op slot. Scholen dicht. Zoveel als mogelijk thuis werken. Geen files op de snelwegen. Niets is meer hetzelfde.

De effecten van het coronavirus op de Nederlandse samenleving zijn enorm. Direct nadat premier Rutte afgelopen donderdag een aantal ingrijpende maatregelen heeft afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan zijn mensen massaal aan het hamsteren geslagen terwijl daar volgens de premier 'totaal geen reden voor is'. Daarna volgt op zondag 15 maart rond half zes de mededeling dat onder meer ook de scholen en de horeca dichtgaan. Ook in Haarlemmermeer is het stil geworden.

Nu alles dicht is hebben toeristen geen enkele reden om hier naar toe te komen.

Al snel is er vrijdag in de meeste supermarkten geen velletje toiletpapier meer te krijgen en zijn de schappen met pasta's, aardappelen en groenteconserven compleet leeg. "Het is nog drukker dan de dag voor kerst. Mensen zijn kuddedieren en maken elkaar gek", ziet een kassamedewerker bij de Hoogvliet in Vijfhuizen. Supermarktmanager Lex Verhoog: "Paniekreacties zijn nergens voor nodig en hamsteren hoeft echt niet. Het onverwachte en massale inslaan van met name houdbare artikelen heeft even voor logistieke problemen gezorgd, maar dat is achter de rug." Volgens Verhoog waren het bijzondere dagen, in velerlei opzicht. "De teamspirit was enorm. Iedereen liep een paar stappen harder en bleef langer werken. Met elkaar gaan we het redden was het credo en dat is gelukt. Petje af."

"Het aantal boekingen droogt snel op nu steeds meer landen hun luchtruim sluiten", ziet Martin de Boer, marketing directeur van Corendon Hotels. "Bovendien, nu alles dicht is hebben toeristen geen enkele reden om hier naar toe te komen. Alle Haarlemmermeerders roep ik op de lokale ondernemers te ondersteunen als straks alles weer normaal is."

Dat hotels minder reserveringen krijgen merkt ook Ed van den Korput, eigenaar van wasserij en stomerij Laundryland in Hoofddorp en London Dry Cleaning in Nieuw-Vennep. "Minder gasten betekent minder was en dat kost omzet." Van den Korput heeft al vaker een crisis meegemaakt en eens zijn hele hebben en houwen moeten verkopen om het hoofd boven water te kunnen houden. "Het gaat ook nu lukken. Hoe? Er moet personeel bijkomen, maar dat stel ik uit en ga zelf nóg meer uren maken. Ben pas 72 dus waar praten we over."

Ook de zwembaden en sporthallen van Sportfondsen Haarlemmermeer zitten vooralsnog tot en met 6 april op slot. "Het aantal bezoekers liep al behoorlijk terug. Het is goed dat er duidelijkheid is, al is het spijtig voor de kinderen die nu niet kunnen afzwemmen", beseft Peter Berendsen.

Voedselbank Haarlemmermeer doet er alles aan om open te blijven. "Bijna duizend mensen zijn van ons afhankelijk. Zij kunnen niet hamsteren. Wij doen een dringend beroep op de horeca om voedsel niet weg te gooien maar aan ons te doneren", roept Hans de Bats op. "En wat zo mooi is: vrijdag schonk Corendon Dutch Airlines ons een groot aantal vliegtuigmaaltijden."

Ik verwacht niet dat alle evenementen straks ingehaald zullen worden.

De grote woningmarkt die op 4 april in het Cultuurgebouw gehouden zou worden gaat niet door. De belangrijke dag vol informatie over actuele en toekomstige nieuwbouwprojecten, bestaande bouw, makelaarsdiensten en andere aanbieders wordt verschoven naar waarschijnlijk zaterdag 10 oktober, een week na de NVM Open Huizen Dag die op zaterdag 3 oktober plaatsvindt. "Vreselijk jammer", reageert organisator Linda Bregman.

"Ook voor ons bedrijf heeft de uitbraak van het virus grote gevolgen", zegt commercieel manager Ruben Jansen van logistiek dienstverlener D.J. Middelkoop uit Nieuw-Vennep. "Wij zijn gespecialiseerd in voor- en natransport van luchtvrachtzendingen. Dat de grote vrachtstromen op z'n gat liggen zorgt voor een keldering van onze activiteiten. Gelukkig is ons bedrijf dusdanig ingericht dat we pieken en dalen in luchtvracht kunnen opvangen." Bij plaatsgenoot Copy Partners met klanten in de evenementenbranche, worden de nodige orders geannuleerd. "Het kost ons veel geld", weet Gertjan de Jong. "Daarbij verwacht ik niet dat alle evenementen straks ingehaald zullen worden."

Frans Witteman

Ook kerken en moskeeën blijven dicht.
Een medewerker van een supermarkt maakt de schermen van een zelfscan schoon.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie