Afbeelding
Franke van der Laan

Jaarlijkse boomweggeefactie MeerGroen gaat nog wel door

17 maart 2020 om 08:04 Natuur en milieu

HOOFDDORP Gaat er helemaal niets meer door in Haarlemmermeer? Nee, toch wel iets. Stichting MEERGroen helpt deze week inwoners die hun tuin te vergroenen, met de jaarlijkse Boomweggeefactie. "Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de biodiversiteit: bomen en struiken bieden insecten en vogels de benodigde beschutting en voedsel, "zo legt initiatiefnemer Franke van der Laan uit. MeerGroen is te bereiken op Voedseltuin van Park2020: tussen de Taurusavenue en de Scorpiusdreef bij station Hoofddorp.

Maar liefst 100.000 boompjes zijn er afgelopen winter verzameld van wel 100 verschillende soorten. "Van sleedoorn tot goudwilg, van rode druif tot wilde appel, van sering tot kamperfoelie. Voor elke tuin of erf zit er wel iets geschikts bij. Dus wil je je tuin ontdoen van tegels en wil je gaan voor groen? Kom dan een boompje halen bij MEERGroen. Het enige wat wij daarvoor terugvragen is dat men Stichting MEERGroen vrijblijvend steunt met een gift voor wat men vindt dat het waard is. En: hoe groener je je tuin of terrein wilt inrichten, hoe meer bomen er mee mogen. Deze boompjes kunnen ook aan gemeld worden voor het boomplant record van de boomplantdag."

Stichting MEERGroen heeft onder andere stukken bos in ecologisch beheer. En aangezien de natuur ontzettend productief is (een 'blije' boom produceert ieder jaar duizenden zaailingen), kunnen wij die jonge boompjes verwijderen en bewaren. Die zaailingen zijn op de plek waar ze groeien vaak een plaag en verdrukken de oorspronkelijke begroeiing, maar op een andere plek, komen ze weer goed van pas. Vandaar dat wij jaarlijks zoveel boompjes weg te geven hebben. Sinds het begin van 2008 zie je hoe we ieder jaar meer hebben weg te geven:

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie