Afbeelding
Stormschade

Stormschade in Hoofddorp

18 maart 2020 om 12:31 Partnercontent

Hoofddorp en de rest van Nederland zijn de laatste weken opgeschrikt door hevige stormen. Na Ciara en Dennis volgden er nog enkele stormachtige dagen. Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft storm Ciara alleen al voor zo'n 150 miljoen euro aan schade aangericht. Hoe zit het precies met de verzekering?

Wat is stormschade?
Stormschade is schade die wordt aangericht door regen, wind en overstroming bij een hevige storm. Schade die hierdoor ontstaat, zijn bijvoorbeeld: dakpannen die van het huis waaien, een omgewaaide boom tegen de schuur of een lekkage in de slaapkamer. Officieel is er pas sprake van een storm bij windkracht 9. Verzekeraars vinden echter dat het al stormt bij windkracht 7. Deze windkracht moet zijn gemeten door het KNMI.

Stormschade in of rondom de woning
Als er schade is ontstaan in of rondom de woning, dan kan de gedupeerde een beroep doen op zijn of haar opstal- of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan zaken die aard- en nagelvast aan het huis zitten. Denk hierbij aan het dak, rolluiken of zonnepanelen. Daarnaast kan er ook schade zijn ontstaan aan losse spullen, zoals de barbeque of de loungeset in de tuin. Deze schade moet gemeld worden bij de inboedelverzekeraar. Het is handig om deze twee verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder te brengen, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat over bij welke verzekeraar de verzekerde moet zijn. Overigens geldt er bij stormschade meestal een eigen risico. Dit is het schadebedrag dat voor eigen rekening komt. Bij de meeste opstalverzekeraars betaalt de verzekerde in geval van stormschade 2 procent van de schade zelf. In ruil voor een hogere premie kan dit eigen risico afgekocht worden.

Schade melden
Het is verstandig om altijd zo snel mogelijk contact op te nemen met de inboedel- of opstalverzekering als er sprake is van stormschade. De contactpersoon helpt de gedupeerde bij het treffen van noodvoorzieningen. Het is verstandig om een aantal foto's van de schade te maken. Deze kunnen later als bewijsmateriaal dienen. Het is niet de bedoeling dat de klant de schade zelf gaat herstellen of opruimen. Vaak wil de expert die door de verzekeraar wordt gestuurd de schade met eigen ogen zien. Het kan namelijk ook zo zijn dat de schade niet vergoed wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij achterstallig onderhoud of nalatigheid. Zoals bijvoorbeeld openstaande ramen.

Stormschade en de autoverzekering
Ook aan de auto kan flink wat schade ontstaan door een hevige storm. Dit kan gemeld worden bij de autoverzekeraar. Als de gedupeerde alleen in het bezit is van een WA-verzekering, dan wordt de schade helaas niet vergoed. Deze verzekeraar vergoedt alleen schade die de verzekerde aanbrengt aan andere voertuigen. Met een WA+ of een allriskverzekering wordt de schade (meestal) wel vergoed. Vaak heeft een claim geen invloed op het aantal schadevrije jaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie