Afbeelding
Cobot

Waarom een cobot uw productie vooruit helpt!

24 maart 2020 om 14:08 Partnercontent

Een cobot in jouw productiefaciliteit roept bij veel mensen al snel negatieve ervaringen op. Dat komt omdat dit vaak wordt gerelateerd aan robots, terwijl deze beide producten verschillende gebruiksredenen hebben. In dit artikel gaan we daarom vertellen waarom een cobot wel degelijk positieve effecten heeft voor uw productie en voor uw medewerkers!

Het verschil tussen een robot en cobot
Het grootste verschil tussen een cobot en een robot zit hem in het feit dat een cobot puur ter ondersteuning dient, terwijl een robot juist personeel kan vervangen. Een cobot ondersteund het personeel in de werkzaamheden die gedaan worden, waardoor de werkzaamheden sneller, efficiënter en preciezer uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast kun je een cobot gemakkelijk met de hand tegenhouden, dit in tegenstelling tot een robot. 

Een robot daarentegen is juist gemaakt om personeel te vervangen. Deze kan namelijk preciezer lassen, snijden of zagen. Deze robots worden vaak ook gemaakt om zware objecten te tillen, verplaatsen of juist te plaatsen. Ze kunnen daarnaast zelfstandig opereren en hebben (bijna) geen hulp van personeel nodig om de werkzaamheden uit te voeren. 

Voordelen van een cobot
Een cobot heeft verschillende voordelen. Om te beginnen zorgt een cobot ervoor dat jouw productieproces efficiënter, sneller en preciezer verloopt. Dat komt omdat je de cobot op een bepaalde manier kunt instellen dat deze bepaalde handelingen steeds opnieuw uitvoert. Hiermee kun je de cobot het personeel laten ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden die normaliter aan de lopende band worden uitgevoerd. Het personeel kan daarbij ondersteund worden in de werkzaamheden die zij doen.

Ook de relatief lage aanschafwaarde van een cobot is een voordeel. Door de relatief lage aanschafwaarde, is het product gemakkelijk en toegankelijk voor een groot aantal fabrieken. Dit heeft niet alleen voordelen voor de producent van de cobot, ook de gebruikers hebben hier voordelen bij. Fabrieken die de cobot gebruiken kunnen dan namelijk bij elkaar kijken wat de effecten zijn en hoe de cobot nog efficiënter ingezet kan worden.

De cobot is ook niet gevoelig voor griep, ziekte of ander verzuim. Uitbraken als het huidige COVID-19 virus zijn daarom verleden tijd. Je kunt een deel van de fabriek gewoon door laten draaien met de cobot, zonder dat daarbij kwaliteit, snelheid of efficiëntie afneemt. Doordat je ook geen hekwerk nodig hebt om het personeel of de robot te beschermen, neemt de cobot ook weinig ruimte in beslag. Dit is een groot voordeel in vergelijking met de industriële robots. 

Daarnaast gaat natuurlijk de kwaliteit van jouw personeel omhoog. Heeft u bijvoorbeeld een cobot die gebruikt wordt om zware producten te tillen, dan scheelt dit voor het personeel veel onnodig tilwerk. Zeker voor het welzijn van het personeel is een cobot een groot voordeel.

Tot slot geef je met de aanschaf van een cobot ook het personeel een kans om zich verder te ontwikkelen. Doordat veel werkzaamheden worden ondersteund door de cobot, komt er voor het personeel tijd vrij om zich op andere gebieden te ontwikkelen. Hebben zij wellicht de ambitie om binnen het bedrijf door te groeien, andere functies te bekleden of juist meer technisch inzicht te vergaren in de productielijn? Dit zijn ideale mogelijkheden om hen op hun wenken te bedienen!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie