Zo zien we burgemeester Schuurmans voorlopig niet meer, ze werkt vooral thuis.
Zo zien we burgemeester Schuurmans voorlopig niet meer, ze werkt vooral thuis. Rob Joore

Derde openbare brief burgemeester Schuurmans komt vlak voor noodverordening

25 maart 2020 om 15:02 Maatschappelijk

HOOFDDOPRP Burgemeester Marianne Schuurmans heeft in een derde openbare brief aan de bewoners van Haarlemmermeer gevraagd zorgvuldig om te gaan met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

"Zo wil ze ook in deze tijd in contact blijven met inwoners", zegt haar woordvoerder Petra Faber. "Er gebeurt veel,. Er wordt heel wat gevraagd van de samenleving, dus het is belangrijk om goed te blijven communiceren. We merken ook dat het gewaardeerd wordt. Reacties op social media zijn in het algemeen zeer positief."

De boodschap van Schuurmans is hard nodig, want de afgelopen week bleek dat het links en rechts nog wel eens fout ging en de mensen te dicht op elkaar plakten. Met name in de recreatiegebieden de Toolenburgerplas en het Haarlemermeerse Bos, én op skatepleintjes was de sfeer te luchtig. De burgemeester zelf werkt vrijwel de hele dag thuis en komt slechts een paar per week voor een belangrijke vergadering op het raadhuis. Opvallend genoeg staat de gemeente toe dat de weekmarkten doorgaan. Faber: "Dat komt omdat markten deel uitmaken van de voedselketen. We hebben wel bepaald dat de kamen verder uit elkaar moeten staan, en dat klanten 1,5 meter afstand moeten houden. Op het Burgemeester Stampplein is dat goed haalbaar doordat er kramen tussenuit zijn gehaald."

Er zijn overigens nog geen boetes uitgedeeld aan bewoners van Haarlemmermeer, maar dat kan pas na het instellen van een noodverordening. Die wordt woensdagavond verwacht. Wie daarna de regels overtreedt, en bijvoorbeeld niet voldoende afstand houdt, riskeert een boete van 400 euro. Voor bedrijven ligt het maximumbedrag op 4.000 euro.

"En als het moet, delen we de boetes ook écht uit", stelt Faber. "Het kan soms een kwestie zijn van leven of leven of dood."

De brief:

Beste inwoners

Afgelopen maandag, op 23 maart, heeft het kabinet de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, aangescherpt. Wat dat voor u betekent, leest u in deze brief.

Net als in heel Nederland, zijn ook in de regio Kennemerland en in Haarlemmermeer mensen ziek, liggen er mensen in het ziekenhuis en op de IC. Mijn collega's in het college van B&W en ik leven mee met hen en met hun naasten en we wensen iedereen beterschap en sterkte.

"De afgelopen week is er veel van de bewoners gevraagd en ik zie dat er een grote bereidheid is om bij te dragen. Ik zie overal veel mooie initiatieven ontstaan: om degenen die in de zorg werken te ontzorgen door hun boodschappen te doen. Of door kaarten en brieven te sturen naar mensen die nu aan huis zijn gekluisterd en die ook geen bezoek mogen ontvangen. En natuurlijk diegenen die in de vitale beroepen werken, zoals zorgmedewerkers, maar ook de supermarktmedewerkers, onderwijs- en kinderopvangmedewerkers, maar ook de mensen die op Schiphol werken."

"Het kan soms lastig zijn om de adviezen van het RIVM op te volgen. Maar ik zie de inspanningen die u allemaal levert, zowel inwoners als ondernemers en organisaties en ik ben u daarvoor heel dankbaar. Toch zijn er aanvullende maatregelen nodig. Er wordt niet alleen méér van u gevraagd, ook zal de periode met beperkingen van het openbare leven langer duren. Het wordt er niet makkelijker op, maar het is écht nodig om het coronavirus tegen te gaan."

De burgemeesters van de veiligheidsregio Kennemerland, waar ik voorzitter van ben, delen de analyse van het kabinet: dat er meer maatregelen nodig zijn op het gebied van dwang en repressie. Het afgelopen weekeinde maakte pijnlijk duidelijk dat we ons nog onvoldoende bewust zijn van de risico's van het eigen handelen op straat, de markt, in recreatie- en natuurgebieden of op het strand. We gingen er in grote groepen op uit, waardoor de vereiste afstand van anderhalve meter niet meer in acht werd genomen: onverantwoord.

Ik wil nogmaals benadrukken dat iedereen een grote eigen verantwoordelijkheid heeft om de maatregelen op te volgen en ik dring er bij iedereen op aan om de adviezen van de RIVM strikt op te volgen. Maar bij voortdurend onacceptabel gedrag en excessen in de openbare ruimte zal ik strikt gaan handhaven. Want die anderhalve meter kan letterlijk een zaak zijn van leven of dood.

Maatregelen

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCB) heeft het bestaande pakket maatregelen aangescherpt en een aantal nieuwe maatregelen getroffen.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

Casino's vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

·Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Het bestuur van de Veiligheidsregio zal de maatregelen de komende dagen uitwerken en u informeren of er maatwerk komt per gemeente of buurt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie