Protesten van inwoners over de ligging van de Duinpolderweg.
Protesten van inwoners over de ligging van de Duinpolderweg. MB

Provincie Noord-Holland ziet af van plan Duinpolderweg

26 maart 2020 om 13:00 Verkeer en vervoer

HAARLEMMERMEER De provincie Noord-Holland heeft in de Stuurgroep Duinpolderweg laten weten van plan te zijn om uitsluitend verder te gaan met de opwaardering van de (Nieuwe) Bennebroekerweg in de gemeente Haarlemmermeer.

Dit is noodzakelijk vanwege de woningbouwplannen van Haarlemmermeer. De overige delen van de Duinpolderwegroute worden niet door Noord-Holland uitgevoerd. Noord-Holland zet voor de bereikbaarheid in de grensstreek in op verbetering van het openbaar vervoer en fietspaden.

DUINPOLDERWEG De provincie wil uitsluitend de (Nieuwe) Bennebroekerweg tussen de A4 en de N205 opwaarderen. De rest van de beoogde Duinpolderwegroute tot aan de Haarlemmerstraat (N208), inclusief de randweg bij Zwaanshoek en de randweg A44-Lisse worden niet uitgevoerd. Dit is de concrete uitwerking van het coalitieakkoord van de provincie Noord-Holland, Duurzaam Doorpakken! dat de nadruk legt op bereikbaarheid per openbaar vervoer en fiets in de regio.

Gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit, Jeroen Olthof: "Wij willen hiermee duidelijkheid bieden aan de inwoners en onze stuurgroeppartners, met wie wij graag in gesprek blijven over de bereikbaarheid in het grensgebied van Noord- en Zuid-Holland."

COALITIEAKKOORD In het coalitieakkoord staat over de bereikbaarheid van de Bollenstreek het volgende: "Het programma Bereikbaarheid Bollenstreek wordt gefaseerd gerealiseerd. De investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer en fiets worden in deze collegeperiode uitgevoerd. De Nieuwe Bennebroekerweg wordt opgewaardeerd om de nieuwe woonwijken in Hoofddorp, nu en in de toekomst, goed te ontsluiten. Alle Noord-Hollandse belanghebbenden zullen opnieuw gehoord worden over de voorkeursvariant. Naar aanleiding van deze gesprekken zal, op basis van het Noord-Hollandse belang, opnieuw gesproken worden met de provincie Zuid-Holland over de verdere realisatie van de weg en de voorkeursvariant."

NIET GENOEG DRAAGVLAK Na jarenlang overleggen met overheden, inwoners en ondernemers blijven de meningen over de Duinpolderweg sterk verdeeld. Dat kwam ook naar voren tijdens de gesprekken die gedeputeerden Tekin, Pels en Olthof hebben gehad met (vertegenwoordigers van) inwoners en ondernemers in de dorpen Abbenes, Beinsdorp, Lisserbroek en Zwaanshoek, met zowel voor- als tegenstanders.

De provincie Noord-Holland is van mening dat er niet genoeg (politiek) draagvlak is om alle onderdelen van de Duinpolderwegroute uit te voeren. Vanwege de woningbouwplannen in Haarlemmermeer wordt wel de (Nieuwe) Bennebroekerweg tussen A4 en N205 aangepast en verbreed.

Verder vindt Noord-Holland goede bereikbaarheid tussen Haarlemmermeer en de Bollenstreek belangrijk, maar wil dat vooral bereiken door te investeren in openbaar vervoer en fietsvoorzieningen.

REACTIE PARTNERS IN DE STUURGROEP De andere partners in de Stuurgroep zijn niet blij met het voorgenomen besluit. Zij hadden liever één totaaloplossing gezien voor de bereikbaarheid van Haarlemmermeer en de Bollenstreek.

PROVINCIALE STATEN Het voorgenomen besluit over de (Nieuwe) Bennebroekerweg wordt nog voorgelegd aan Provinciale Staten. Daarna maken de Noord-Hollandse partners (gemeente Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam en provincie Noord-Holland) afspraken over financiering en projectleiding.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie