Recreatie Haarlemmermeerse Bos
Recreatie Haarlemmermeerse Bos Jan Aukes

Nieuwe noodverordening in Haarlemmermeer: coronateugels nog strakker aangetrokken

27 maart 2020 om 16:52 Maatschappelijk

HAARLEMMERMEER In de Veiligheidsregio Kennemerland met onder andere Haarlemmermeer telt vanaf vrijdagmiddag een nieuwe noodverordening. Er volgen sancties op groepsvorming, het verbod op evenementen en het verbod op strandhuisjes. De boetes per overtreding kunnen oplopen tot 400 euro.

Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en tevens burgemeester van Haarlemmermeer, is blij met deze maatregelen. "Ik besef dat hiermee een groot beroep op onze samenleving wordt gedaan. En ik zie ook de inspanning die iedereen levert om zich aan de maatregelen te houden. Maar we hebben afgelopen weekend ook gezien dat mensen zich er echt nog onvoldoende bewust zijn van de gevolgen van hun handelen. Zij gingen er in grote groepen op uit naar parken, stranden en recreatiegebieden. Dat is écht onverantwoord."

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Het gaat om onder andere festivals, theaters en bioscopen. De maatregel geldt nu ook voor bijeenkomsten van minder dan 100 personen. Uitzonderingen hierop zijn begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Deze mogen doorgaan mits er geen 30 personen of meer zijn en er onderling anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Koningsdag en festivals zoals Bevrijdingspop in Haarlem zijn afgelast.

Het openbaar vervoer blijft rijden, markten en winkels kunnen openblijven, mits er maatregelen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenaamde contactberoepen mogen hun vak tot 6 april niet uitoefenen.

STRANDHUISJES EN RECREATIEGEBIEDEN Voor strandhuisjes geldt dat zij niet opgebouwd mogen worden. Strandhuisjes die al zijn neergezet, mogen blijven staan, maar men mag er niet in verblijven. Sanitaire voorzieningen op of bij recreatieparken, vakantieparken, jachthavens, kampeerterreinen en parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten. Dit om te voorkomen dat mensen langdurig daar gaan recreëren.

De noodverordening geldt ook voor Schiphol. Daar zijn de afgelopen dagen maatregelen genomen om te zorgen dat reizigers, medewerkers en bezoekers kunnen voldoen aan de anderhalve meter afstand.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie