Afbeelding
pr

GroenLinks wil steun voor lokale nieuwsvoorziening

30 maart 2020 om 10:12 Politiek

HOOFDDORP Door de coronacrisis vallen bij veel ondernemingen de inkomsten weg. Omdat veel ondernemers niet meer open zijn, valt er ook weinig te adverteren. Dat heeft zijn weerslag op onder meer lokale kranten, zoals ons HCnieuws en Witte Weekblad Nieuw-Vennep. GroenLinks vindt lokale nieuwsvoorziening belangrijk en vraagt bij het College om steun voor de lokale nieuwsbladen.

GroenLinks schrijft: "Enkele dagen geleden werd duidelijk dat BDU Media in zwaar weer verkeert. BDU Media is de uitgeverij van onze lokale huis-aan-huisbladen, te weten HCnieuws en Witte Weekblad Nieuw-Vennep. Deze bladen doen verslag van lokaal nieuws in de meest brede zin van het woord: van sportevenementen tot cultuur, van ondernemersnieuws tot politiek. Daarmee dragen deze bladen naar de overtuiging van GroenLinks Haarlemmermeer wezenlijk bij aan de sociale samenhang binnen onze lokale samenleving. Bovendien is de pers van belang voor het functioneren van onze lokale democratie middels berichtgeving over de gemeentelijke politiek.

INFORMEER "Een voor de gemeente belangrijke functie van deze bladen is dat hierin wekelijks ons gemeentelijk nieuws wordt opgenomen. Dit gebeurt in het katern Informeer. In dit katern geeft de gemeente informatie over actuele zaken, maar er staan ook belangrijke zaken in die de gemeente bij wettelijke verplichting op deze wijze kenbaar moet maken, zoals vergunningsaanvragen. Inmiddels is duidelijk geworden hoe groot de problemen bij BDU Media zijn. Nieuwsblad IJmuiden, Witte Weekblad Aalsmeer en Witte Weekblad Uithoorn zijn bijvoorbeeld met onmiddellijke ingang gestopt. De dreigende teloorgang van BDU Media en de gevolgen daarvan voor de nieuwsverstrekking van lokaal nieuws én van de gemeentelijke (wettelijk verplichte) openbaarmakingen baren onze fractie grote zorgen".

VRAGEN GroenLinks stelt twee vragen aan het College. "Deelt u onze zorgen?" is de eerste. En als dat zo is doet GroenLinks een voorstel: "Bent u bereid om samen met BDU Media te onderzoeken hoe HCNieuws en Witte  Weekblad Nieuw-Vennep voor onze gemeente kunnen worden behouden? Bent u bijvoorbeeld bereid om (al dan niet tijdelijk) de gemeentelijke bijdrage met betrekking tot de Informeer te verhogen? Bent u bereid in overleg te treden met BDU Media over hoe zij verder zouden kunnen ondersteunen in de informatieplicht die de gemeente naar haar inwoners heeft?". 

BDU Media is volop in overleg met de gemeente hoe om te gaan met de coronacrisis. Uiteraard is de aandacht van de lokale partijen, zoals GroenLinks, daarbij een enorme steun in de rug. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie