Afbeelding
Selfie
COLUMN

Jonna: '2020 wat een jaar'

2 april 2020 om 17:49 Overig

Jonna (18) schrijft elke week over haar leven als jongere in Haarlemmermeer.

Wat een jaar is 2020. Over een aantal jaar zullen alle kinderen leren over dit jaar. Er is namelijk al bijzonder veel gebeurd. We zitten pas in april, maar we hebben al een waslijst met gebeurtenissen gehad. Veel meer dan in andere jaren. We begonnen het jaar met de angst voor een Derde Wereldoorlog, omdat Trump aan de Oekraïense president gevraagd had om belastend materiaal van zijn politieke tegenstander op te zoeken. Een klokkenluider bracht deze informatie uiteindelijk naar buiten. Dit zorgde voor een hoop gedoe en dreiging.

In februari stond de droogte in Australië centraal samen met de afzettingsprocedure van Trump, wat een gevolg was van de dingen die in januari gebeurd waren. Hier en daar kregen we wel wat informatie van het coronavirus, maar het stond nog niet centraal. Een ander ding waar we februari aan kunnen herkennen, is dat er elk weekend wel een storm over Nederland raasde. We begonnen met Ciara. Daarna kwam Dennis en ik heb optimaal van die storm mogen genieten. Ik weet nog dat ik samen met een vriendin besloot om 6 kilometer over open velden te fietsen, met wind tegen. Op de heen weg stonden we stil en zijn we gaan lopen omdat dat zelfs nog sneller was. Terwijl we op de terugweg niet eens hoefde te trappen. We eindigde de stormserie met Ellen, die heb ik helemaal niet meegemaakt, want ik zat lekker in Zwitserland.

Na februari komt maart en dit zal het gene zijn dat echt de geschiedenis boeken gaat halen. Maart stond in het teken van corona. Het EK-voetbal hebben ze hierdoor uitgesteld en ook hebben we gehoord dat het Eurovisiesongfestival geannuleerd is. Ook de Olympische Spelen worden uitgesteld en de scholen zijn dicht gegaan. Eindexamens zijn afgelast en dat is heel bijzonder, want dat is niet gebeurd sinds 1945. Toen werden de eindexamens gecanceld door de Tweede Wereldoorlog. Dit is iets dat bij mij heel erg blijft hangen. Velen van mijn vrienden vinden het jammer dat de examenstunt en het feest niet doorgaan en dat zorgt wel dat ik blij ben dat ik dat allemaal al een keer gedaan heb. Vlak voordat ze vorige week die persconferentie hadden, ging bij mij de app al los, want iedereen wilde weten hoe het zat. Gelukkig is het vanaf 6 april helemaal duidelijk wat er gaat gebeuren en dan kan ik zonder stress de zomervakantie beginnen ;).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie