De gemeenteraad heeft donderdag digitaal vergaderd, raadsleden keken vanuit huis mee.
De gemeenteraad heeft donderdag digitaal vergaderd, raadsleden keken vanuit huis mee. Eigen foto

Een uurtje digitaal vergaderen voor gemeenteraad over corona

3 april 2020 om 17:14 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft donderdagavond voor de eerste keer in haar geschiedenis digitaal vergaderd. Door de coronacrisis waren slechts burgemeester Marianne Schuurmans en griffier John van der Rhee aanwezig in een verder lege raadszaal. Alle fractievoorzitters én wethouders namen met microfoon en vaak koptelefoon op thuis deel aan een speciaal Vragenuurtje.

Het was geen verrassing dat de vragenronde geheel in het teken stond van de coronacrisis. Burgemeester Schuurmans begon de digitale vergadering door haar medeleven uit te spreken voor iedereen die getroffen is door het virus. Alle fractievoorzitters spraken hun complimenten uit voor de manier waarop de burgemeester en haar team de crisis te lijf gaan.

Situatie IC regio ziekenhuizen niet zo nijpend als elders in Nederland

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH vroeg zich af of burgemeester Schuurmans in deze hectische dagen haar bed nog wel ziet. De burgemeester moest glimlachen om zoveel bezorgdheid. Ze antwoordde dat het goed met haar gaat.

VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten vroeg zich af wat de situatie is op de afdelingen intensive care van de ziekenhuizen in de regio. Burgemeester Schuurmans antwoordde dat de situatie nog niet zo nijpend is als elders in Nederland. Er is zelfs nog ruimte om coronapatiënten op te vangen. Dat is volgens de burgemeester nodig, omdat komende weken een piek wordt verwacht aan ziekenhuisopnames.

De verse fractievoorzitter van HAP, Sophie van de Meeberg, wilde weten hoe het is gesteld met de Voedselbank. Wethouder en partijgenoot Johan Rip had daar positief nieuws over te melden. Volgens hem is het aanbod van de Voedselbank nog steeds voldoende. Bovendien heeft een Japans bedrijf uit Hoofddorp een gulle gift verstrekt aan de Voedselbank, zodat er artikelen kunnen worden ingekocht voor het geval het aanbod wat minder wordt. Daarnaast heeft de Voedselbank acht palets met luxe chocolade ontvangen van winkels achter de douane op Schiphol. De chocolade was bestemd voor Pasen, maar er worden door de crisis veel minder reizigers verwacht op Schiphol.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vertelde dat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam een app heeft ontwikkeld, waarmee gebruikers informatie kunnen krijgen over het virus. Hij vroeg zich af of ziekenhuizen in de regio die app niet kunnen overnemen.

Burgemeester Schuurmans zei dat daar al actie voor wordt ondernomen. Volgens haar kunnen inwoners van Zwanenburg al gebruik maken van de app en is het de bedoeling dat andere Haarlemmermeerders snel zullen volgen.

Honderden laptops en internet voor leerlingen om hun school werk te kunnen maken

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Onderwijs kon CDA-fractievoorzitter Herman Koning blij maken met haar mededeling dat ook kinderen die thuis geen internet hebben thuisonderwijs kunnen volgen. Er zijn honderden laptops uitgeleend en hier en daar is zelfs een internetverbinding aangebracht, zodat leerlingen hun schoolwerk kunnen maken. Ook voor kinderen uit kwetsbare gezinnen is speciale aandacht, zo verzekerden wethouder Steffens en haar collega Mieke Booij van Zorg de gemeenteraad.

Sommige fractievoorzitters gaven verder aan erg blij te zijn met alle goede initiatieven die op veel plekken ontstaan. Er wordt naar elkaar omgezien, zo is de ervaring.

D66-fractievoorzitter Joost Koomen vroeg zich af of er geen wekelijks coronabulletin kan worden uitgebracht, waarin een overzicht wordt gegeven van alle relevante zaken. Burgemeester Schuurmans zei dat zo'n bulletin vanaf volgende week in de gemeentekrant Informeer in HCNieuws en Witte Weekblad wordt opgenomen.

De burgemeester zei volgende week weer een digitaal Vragenuur over de crisis te willen houden. De eerste digitale vergadering over andere onderwerpen staat voor 16 april op het programma.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie