Afbeelding
Ton Dijkstra

Veel ondernemers kloppen aan voor steun

10 april 2020 om 13:08 Politiek

HAARLEMMERMEER Ongeveer 3.000 ondernemers hebben deze week bij de gemeente Haarlemmermeer aangeklopt voor financiële steun als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft wethouder Johan Rip donderdagavond tijdens de tweede digitale vragensessie van de gemeenteraad geantwoord op vragen van VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten.

Van Straten had gehoord dat de gemeente de aanvragen voor financiële steun behandelt op volgorde van binnenkomst. Zij wilde weten of acute geldnood niet een veel belangrijker criterium is. Wethouder Rip zei dat er met man en macht wordt gewerkt om gedupeerde ondernemers van dienst te zijn. Middenstanders die acute geldproblemen hebben worden volgens hem snel geholpen. Zo zijn er afgelopen week al 700 voorschotten verwerkt, aldus Rip.

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH wilde weten of de gemeente bereid is om extra in de buidel te tasten als ondernemers ondanks de steun van de rijksoverheid dreigen om te vallen. Wethouder Jurgen Nobel van Financiën zei daarover dat er steeds meer maatregelen worden genomen om ondernemers te helpen, maar dat de gemeente niet van plan is om daar nu nog een regeling aan toe te voegen.

Meerdere raadsfracties maakten zich grote zorgen over groepen jongeren die zich niet aan de anti-coronaregels houden. Volgens raadslid Erik van der Peet (CDA) is er afgelopen weekend in Badhoevedorp zelfs een incident geweest, waarbij verdachten zijn opgepakt.

Burgemeester Marianne Schuurmans was op de hoogte van die calamiteit. Ze zei dat samenscholen van groepen jongeren de warme aandacht heeft van jongerenwerkers, handhavers en de politie. De tijd van waarschuwen is volgens de burgemeester inmiddels voorbij. Als jongeren nu nog in grote groepen bij elkaar komen en geen anderhalve meter afstand houden, volgt een forse boete. Tot nu toe zijn in Haarlemmermeer zes boetes uitgedeeld.

Op vragen van D66-raadslid Gerdien Knikker over opvang van kinderen zei onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water dat er 200 kinderen worden opgevangen van ouders met vitale beroepen (zoals de zorg) en kinderen uit kwetsbare gezinnen. De wethouder kon ook met trots melden dat alle schoolgaande kinderen uit Haarlemmermeer in beeld zijn van de gemeente.

Burgemeester Schuurmans sloot de digitale vragenronde af door iedereen fijne Paasdagen te wensen met hoop voor de naaste toekomst. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad komende donderdag digitaal naast de crisis ook over andere onderwerpen gaat vergaderen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie