Afbeelding
eigen opname
Column

Vrouw Simona: Uitdagingen

15 april 2020 om 12:40 Overig

Het lijkt nog maar zo kortgeleden dat allerlei glossy bladen en zichzelf uitroepende goeroes op het leefgebied, riepen dat wij meer uitdagingen dienden aan te gaan. We zouden uit onze comfortzone moeten stappen en dingen moeten gaan doen die de sleur zouden doorbreken. Niet suffig in je baan blijven hangen, niet suffig thuis rondhangen, niet de vaste routines doorlopen, maar hop…uitdagingen aangaan.

Wel, ik kan ze verzekeren dat we middenin een fase zitten waarin we talrijke uitdagingen, gedwongen door een onzichtbare vijand, aan zijn gegaan. Dat er miljoenen mensen in dit land alleen al hunkeren naar die suffige baan met al zijn, misschien suffige imago daaromheen. Dat wij met z'n allen hunkeren naar de zekerheid dat het in huis zitten, ook gedwongen, ons een zekere bescherming biedt, en dat het naar buiten gaan een ware uitdaging is, waarbij we balanceren tussen normaal gedrag en absurdistisch.

De uitdaging begint al met het openen van de voordeur. Ik heb het geluk dat ik in een huis woon met een tuinpad. Eerst kijk ik links dan rechts, om te zien hoeveel publiek erbuiten loopt. Is dat veilig dan heb ik ook nog eens de luxe om na luttele meters in een auto te stappen en mij daar weer voor even veilig te wanen. Maar ik moet eruit.

De volgende uitdaging is het betreden van een winkel dan wel supermarkt. Sommigen hebben iemand bij de deur die je goed gestructureerd en met een ontsmette winkelwagen het pand instuurt, anderen hebben schappen afgegrendeld, en allen hebben mensen achter plexiglas schermen en met handschoenen aan. Met een strak opgestelde inkooplijst doe ik mijn inkoop. Waarbij de uitdaging is om eenieder ander persoon zo ver mogelijk uit mijn schijnveilige zone te houden.

Privé is er, zoals bij de meesten, geen direct contact meer met de dierbaarste mensen in mijn leven. De uitdaging zit er nu in om via beeldbellen geen tranen te plengen, omdat er aan de andere kant van het scherm kinderen zitten die scherp onderzoekend mijn gezicht aftasten om te zien of alles wel goed gaat. Er is de wetenschap dat er met mij nog miljoenen mensen talloze uitdagingen moeten aangaan. Ze werken opeens thuis met of zonder kinderen om hun heen. Zijn naast ouder opeens ook leraar, pedagoog, psycholoog, en nog veel meer taken om de boel draaiende te houden. Buiten en binnen zijn er uitdagingen. Wij gaan ze aan en komen er doorheen!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie