Afbeelding
Provincie Noord-Holland

Opruimen verontreiniging in Hanepoel, Zwaanshoek van start

16 april 2020 om 12:27 Overig

HAARLEMMERMEER In Zwaanshoek beginnen op 20 april de werkzaamheden om de vervuilde grond in de Hanepoel op te ruimen.

De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer betalen mee. Het bedrijf Groundwater Technology voert de werkzaamheden uit. Het duurt naar verwachting 6 tot 8 weken.

BACTERIËN Rondom het industriegebied worden op allerlei plekken hulpstoffen in de grond geïnjecteerd. Miljarden bacteriën gaan vervolgens aan de slag om de verontreiniging in de bodem op te ruimen. Drie injectiemachines plaatsen de ruim 400 injecties in de bodem, waaronder in de vloer van een van de bedrijven. Dankzij deze methode kunnen de bestaande gebouwen blijven staan.

Het werkgebied is afgezet met bouwhekken. In 2022 moet een groot deel van de verontreiniging zijn verdwenen. Uiterlijk in 2027 is het project helemaal gereed.

VERONTREINIGING De verontreiniging nabij de Waltmanstraat in Zwaanshoek ontstond rond 1970, op de plek waar toen een lakspuiterij zat. De ernst van de vervuiling kwam aan het licht bij bodemonderzoek van de gemeente Haarlemmermeer. Dit onderzoek voerden zij uit vanwege nieuwbouwplannen op het naastgelegen terrein.

SAMENWERKING Na een intensieve samenwerking kwamen de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer én de eigenaar met Stichting Bodembeheer Nederland tot een oplossing. Bodembeheer Nederland heeft de verantwoordelijkheid van de verontreiniging overgenomen.

De aannemer Groundwater Technology kan nu beginnen met het opruimen. Dit is van belang voor een veilige toekomst van de buurt en voor de geplande woningbouw. De partners hadden voor de buurt een startbijeenkomst georganiseerd. Deze is vanwege het coronavirus tot nader order afgezegd.

WET BODEMBESCHERMING De provincie Noord-Holland is bij dit project betrokken vanwege de wet Bodembescherming. Een van de kerntaken van de provincie is te zorgen dat inwoners veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Een schone bodem hoort daarbij.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie