Overhandiging sleutels oude OLm aan gemeente
Overhandiging sleutels oude OLm aan gemeente Peter Vreeswijk

Dag oude Olm, welkom nieuw dorpshuis

20 april 2020 om 10:26 Maatschappelijk Deel je nieuws

Dag oude Olm, welkom nieuw dorpshuis!

 

Afgelopen vrijdagmiddag werden de sleutels van de oude Olm overhandigd aan vertegenwoordigers van de gemeente Haarlemmermeer. Dit vond plaats in de oude sportzaal waarvan de vloer reeds was gedemonteerd en verkocht. Na ruim 51 jaar is het doek gevallen voor het voor Zwanenburgers en Halfweggers bekende cultureel centrum de Olm in Zwanenburg. 

Sinds de opening op zaterdag 31 mei 1969 was de Olm in Zwanenburg dé ontmoetingsplek voor de inwoners van Zwanenburg en Halfweg. Hier waren ook vele (sport)verenigingen actief en bood de Olm vergader en zaalfaciliteiten welke gehuurd konden worden door bedrijven en verenigingen.

Een stukje historie na raadpleging van het archief van Hein Buijs: vanaf 1956 is een comité in het leven geroepen om te komen tot de stichting van een dorpshuis want “de maatschappelijke ontplooiing van het verenigingsleven in Zwanenburg wordt geremd door  het gebrek aan beschikbare ruimte”. Uiteindelijk na tussenkomst van de dorpsvereniging Zwanenburg-Halfweg komt het “voorlopig comité stichting “Cultureel Centrum” Zwanenburg-Halfweg in augustus 1962 met een oproep in het plaatselijke krantje om 10% van de kosten zegge 40.000 gulden op te hoesten: “wij stellen ons voor dat de gehele bevolking van Zwanenburg en Halfweg een ‘steentje’ bijdraagt – dat de gegoede burgers een ‘keisteen’ bijdragen en dat vooral de industrieën zich niet onbetuigd laten”.

Na de opening vond de eerste volleybalwedstrijd plaats op 1 juli 1969 tussen Christofoor en Saturnus en deze verenigingen zijn op 11 augustus 1969 gefuseerd. Met ingang van 1 juli 1969 werd de weekmarkt achter de Olm gehouden en niet meer in Halfweg. In 1983 is de nieuwbouw erbij gekomen.

 

Dinsdag 14 april jl. begon de verhuizing van het oude gebouw naar de locatie van het nieuwe dorpshuis in de Dennenlaan. Onder de bezielende leiding van Ron Metz was  een gedegen planning in elkaar gezet, zodat deze operatie met behulp van personeel en vele vrijwilligers op rolletjes kon verlopen. De inrichting is op dit moment nog in volle gang. In verband met de corona maatregelen is het dorpshuis alleen geopend voor bloedprikken.

De officiële opening, die gepland was op zaterdag 16 mei, komt te vervallen en zal op enig ander moment  plaatsvinden.

 

vooraanzicht nieuw dorpshuis
bilbliotheek nieuw dorpshuis
Biljartkamer nieuw dorpshuis
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie