Veel cursussen op het gebied van cultuureducatie kunnen niet doorgaan door de coronacrisis.
Veel cursussen op het gebied van cultuureducatie kunnen niet doorgaan door de coronacrisis. Trudy Witteman

Haarlemmermeer niet kinderachtig met terugvragen subsidies

27 april 2020 om 09:14 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeente gaat niet kinderachtig doen en subsidies terugvragen als activiteiten en evenementen door de coronacrisis niet hebben kunnen plaatsvinden. De reden is dat organisatoren anders in financiële moeilijkheden kunnen komen, liet wethouder Sedee vorige week weten.

De gemeente verstrekt jaarlijks in december subsidies voor tal van activiteiten. Een voorwaarde is dat die activiteiten in het jaar daarna echt worden uitgevoerd. Dat is nu in veel gevallen niet gebeurd. Extra pijnlijk is dat instellingen nu minder inkomsten uit bijvoorbeeld zaalverhuur of van de bar. Maar de vaste lasten lopen gewoon door.

"Dat was de aanleiding om een aantal extra subsidiemaatregelen in het leven te roepen om geldproblemen bij de instellingen voorkomen", zegt Wethouder Mariëtte Sedee. "Het gaat om een coulanceregeling, een tegemoetkoming, die in principe van toepassing is op alle organisaties die van de gemeente een subsidie ontvangen. Voorbeelden zijn dorps- en wijkraden, speeltuinen, cultuureducatie op school, musea, kinderopvangorganisaties, amateurkunst en sportverenigingen die wij met een subsidie ondersteunen.”

”Normaal gesproken moeten instellingen achteraf laten zien waar het subsidiegeld voor is gebruikt. Geld voor activiteiten die niet zijn uitgevoerd, moeten zij achteraf aan de gemeente terugbetalen. Omdat veel activiteiten zijn afgelast door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, hoeven instellingen de subsidie voor die activiteiten nu niet terug te betalen. Voor evenementen die zijn afgelast zoekt de gemeente een passende maatwerkoplossing.”

“Scholen mogen de subsidies voor cultuureducatie houden. Het is voor de scholen nu een te grote klus om in kaart te brengen welke activiteiten wel en welke niet zijn gedaan dit jaar. Voor de kunstenaars en culturele instellingen die deze lessen uitvoeren, is het ook belangrijk dat zij inkomsten behouden. Zij hebben vaak al kosten gemaakt om de cultuurlessen te kunnen geven. Die lessen kunnen op een later tijdstip alsnog worden gegeven.”

“Subsidies voor evenementen die zijn afgelast, vallen onder het maatwerk. De organisaties die hiervoor van de gemeente geld kregen, mogen het bedrag houden van kosten die zij al hebben gemaakt. De rest betalen zij terug. Alle betrokken instellingen krijgen van de gemeente een bericht over de coulanceregeling. Organisaties die een subsidieaanvraag hebben ingediend voor 75 jaar vrijheid worden hierover apart geïnformeerd.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie