Afbeelding
Selfie
Column

Jonna: Afval

30 april 2020 om 13:06 Overig

[Jonna (18) schrijft elke week over haar leven als jongere in Haarlemmermeer.

Het is grappig, want meestal als we het hebben over afval dan wordt er gezegd dat de jeugd er een potje van maakt. Overal laten zij afval rondslingeren. Blikjes Red Bull op de grond, zakken chips in de bosjes en dat allemaal terwijl ze aan het chillen zijn naast een prullenbak. Ja, meestal krijgen de jongeren de schuld van de troep op straat.

Alleen ben ik er nu achter gekomen dat ook de volwassenen niet echt handig met afval om gaan. Sinds de ‘quarantaine’ begonnen is, zijn de plastic bakken overvol en dat snap ik ook. Iedereen heeft veel meer tijd dan normaal, dus gaan ze hun huis maar opruimen. Daar is niks mis mee. Het probleem is dat mensen gewoon hun afvalzak vol plastic bij de bak neerzetten als hij vol is. Hoe groot is de moeite om de zak weer mee naar huis te nemen? Ik vind het om eerlijk te zijn een beetje asociaal dat al die zakken daar gewoon gedumpt worden. Ik heb aan het einde van mijn straat zo'n plastic bak staan en ook die wordt omringt door vuilniszakken. Het probleem is, als het gaat waaien eindigt het losse plastic bij ons in de straat. Dat is niet echt fris en ook niet goed voor het milieu. We praten altijd over hoe we de natuur moeten beschermen. Velen proberen zo min mogelijk plastic in huis te halen, maar vervolgens zetten ze de zak naast een bak die al vol is. Ook daarmee draag je bij aan de plasticsoep.

En ik zeg nu niet dat ik altijd alles goed doe, natuurlijk heb ik ook wel eens bij een volle (kranten)bak gestaan en het kleine beetje karton wat ik had in een doos gedumpt die er al stond. Maar dat betekent niet dat het oké is. Het rare moet nog komen, want terwijl de plastic bak bij mij in de straat omcirkeld is door plastic zakken, is de bak die 200 meter verderop staat, nog lang niet vol. We hebben het over 200 meter, hoeveel is dat nou? Alle mensen die de plastic bak gebruiken zijn al hartstikke goed bezig, afval scheiden heeft al een bijdrage aan het milieu. Nu is het nog belangrijk dat je je bijdrage niet opheft door het plastic los op straat te laten staan…

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie