Afbeelding
Joop Touw

Inwoners Kennemerland eens met corona aanpak overheid

20 mei 2020 om 12:32 Corona

HAARLEMMERMEER Er is veel steun in de Veiligheidsregio Kennemerland, waar ook Haarlemmermeer onder valt, voor de maatregelen van de overheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Variërend per maatregel staat 76 tot 95 procent van de volwassenen daar achter. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland en RIVM. 

In april 2020 hebben bijna drieduizend mensen hiervoor een vragenlijst ingevuld via het onderzoekspanel van GGD Kennemerland en via social media. Een ruime meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek staat achter de Nederlandse aanpak om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Voor de hygiënemaatregelen, zoals goed handen wassen en geen handen schudden, is het meeste draagvlak (89-95 procent). Voor social-distancing-maatregelen, zoals zoveel mogelijk thuisblijven, is het minste draagvlak. Toch kunnen deze maatregelen rekenen op steun van minstens driekwart van de deelnemers. Ook als de maatregelen nog langer gaan duren, blijven veel mensen daar achter staan. Voor social-distancingmaatregelen kan het draagvlak op nog langere termijn wel flink dalen. 

HANDEN WASSEN Geen handen schudden en niet meer dan drie mensen op bezoek hebben lukt van alle genomen maatregelen het best. Bijna iedereen (99 procent) slaagt hier in. Regelmatig en nauwkeurig handen wassen lukt minder goed. Slechts 45 procent wast zijn handen meer dan tien keer per dag en 50 procent doet dit langer dan 20 seconden. Overal voldoende afstand houden gaat ook niet altijd goed. Vooral in de supermarkt slaagt 74 procent hier niet goed in. Het minst makkelijk was de maatregel om zoveel mogelijk thuis te blijven, 50 procent vond dit niet gemakkelijk.

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan geen verandering te merken in gevoelens van angst, somberheid, stres of eenzaamheid ten opzichte van de periode voor corona. Ruim een derde (33-41 procent) is meer angstig, somber, gestrest of eenzaam en ruim een vijfde heeft meer slaapproblemen dan voorheen. Er zijn ook mensen bij wie het welbevinden is verbeterd: 14 procent geeft aan minder gestrest te zijn dan voor de coronacrisis.

MINDER BEWEGEN Een gezonde leefstijl helpt om gezond te blijven, ook in coronatijd. Veel mensen geven aan dat ze niet gezonder of ongezonder zijn gaan eten door de coronacrisis. Maar het sporten en bewegen is wel flink afgenomen; 56 procent doet dat (veel) minder dan voorheen. Van de rokers steekt 36 procent vaker een sigaretje op en 53 procent rookt nog even veel als voor de coronacrisis.

In de regio Kennemerland waren er weinig verschillen met de landelijke uitkomsten. Alle resultaten van het onderzoek zijn HIER terug te vinden (klik op resultaten). Dit onderzoek was onderdeel van een groot landelijk onderzoek van RIVM en GGD’en ter ondersteuning van het overheidsbeleid bij de gedragsmaatregelen tegen corona. De uitkomsten van het landelijke onderzoek zijn te vinden op de website van het RIVM.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie