Afbeelding
Eigen foto

Mooi idee? Nieuwe Pioniers!

9 juni 2020 om 11:45 Maatschappelijk

HAARLEMMERMEER Pioniers. Mensen die van de ooit onontgonnen Haarlemmermeer een plezierig woon – en werkgebied hebben gemaakt. Nieuwe pioniers zorgen er met nieuwe initiatieven voor dat het anno nu nog steeds goed huizen is in Haarlemmermeer. Initiatieven die via het digitale platform Nieuwe Pioniers werkelijkheid kunnen worden.

Nieuwe Pioniers is hét online platform voor iedereen met een goed idee dat Haarlemmermeer mooier, leuker, veiliger en groener maakt en die hulp nodig heeft als het gaat om geld, materiaal of menskracht. Nieuwe Pioniers, onderdeel van het platform Voor je Buurt dat landelijk werkt, is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer in samenwerking met  Maatvast, Meerwaarde, NMCX Centrum voor Duurzaamheid, Team Sportservice Haarlemmermeer en het Cultuurgebouw. Puur lokale partners dus. Ze zijn geworteld in de Haarlemmermeerse klei en staan mensen met ideeën bij met raad, daad, begeleiding en financiële steun. 

Ik vond het reuze spannend om te crowdfunden en was de eerste dag best zenuwachtig.

 Wie mooie ideeën heeft of hulp wil aanbieden kan zich aanmelden via www.nieuwepioniers.nl. Deze website biedt inwoners van Haarlemmermeer de mogelijkheid om hun project bekend te maken en daarvoor geld in te zamelen: Crowdfunding. Het is een manier om een project te financieren waarbij veel mensen samen een project mogelijk maken door een bedrag hierin te investeren. Wanneer initiatiefnemers het doelbedrag hebben binnengehaald verdubbelt de gemeente onder bepaalde voorwaarden dit bedrag tot maximaal 2.500 euro. Da’s mooi meegenomen. Daarnaast kunnen zij via het platform campagne voeren om vrijwilligers te werven of materiaal in te zamelen: Crowdsourcing. 

 Een goed idee is een goed idee. Een initiatief hoeft niet per se iets met deze coronatijd te maken te hebben. Zo zijn dorpen en wijken hartveilig gemaakt middels het plaatsen van AED’s, zijn schoolpleinen vergroend, tentoonstellingen en concerten mogelijk gemaakt, is een huiskamer voor jongeren opgezet en is openbaar groen opgeleukt. Het is slechts een greep uit de vele initiatieven die via Nieuwe Pioniers een zetje in de rug gekregen hebben.In de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch kwam de wijkraad enkele jaren geleden op het idee om in de donkere dagen voor kerst een winterfeest te houden met de bedoeling de mensen rond de kortste dag van jaar uit hun woning te halen voor een gezellig onderonsje. Het was direct zó’n groot succes dat het winterfeest nog steeds elk jaar plaatsvindt, vertelt wijkraadsecretaris Rob Stam. 

Ik kan het iedereen die een leuk idee heeft aanraden.

“Om het te kunnen organiseren hebben we het feest aangemeld bij Nieuwe Pioniers. Om vervolgens met je armen over elkaar te gaan zitten wachten tot er geld binnenkomt is geen optie. Je moet er echt wat voor doen. Er op uit om geld binnen te halen. De Verdubbelaar van de gemeente is daarbij een mooie stimulans. Ik kan het iedereen die een leuk idee heeft aanraden.” Datzelfde zegt ook Mariken Straat die bij Vijfhuizen onder de naam Bee Heroes een aantal ecologische bijenbloemenvelden heeft weten te realiseren. “Ik vond het reuze spannend om te crowdfunden en was de eerste dag best zenuwachtig. Maar al snel kwamen er leuke reacties en donaties en bemerkte ik dat ook andere mensen het project waardevol vonden. Dat gaf echt een kick”, aldus Mariken die goed werd begeleid vanuit NMCX en Nieuwe Pioniers. Voor mensen met een leuk initiatief heeft zij twee tips. “Niet bang zijn. Gewoon aanmelden en aan de slag gaan. En zet op de site je begroting erbij zodat mensen precies kunnen zien waar je geld voor nodig hebt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie