Afbeelding
Archief

Provincie betaalt Connexxion gewoon door

9 juni 2020 om 15:50 Verkeer en vervoer

NOORD-HOLLAND De provincie Noord-Holland gaat Connexxion betalen voor de volledige dienstregeling van het regionale busvervoer, ook voor de ritten die vanwege de coronacrisis zijn vervallen. Dit is in lijn met landelijke afspraken die het Rijk, provincies, vervoerregio’s en vervoersbedrijven hierover hebben gemaakt.

Door de coronamaatregelen reisden er de afgelopen maanden veel minder mensen met het openbaar vervoer. De regionale bussen in Noord-Holland bleven wel rijden (met gehalveerde dienstregeling), om ervoor te zorgen dat mensen met vitale beroepen veilig naar hun werk konden reizen. Vanaf 1 juni  wordt de dienstregeling weer opgebouwd, om meer reizigers te kunnen vervoeren. Gedeputeerde Jeroen Olthof (Bereikbaarheid en Leefbaarheid): “De bussen zijn onmisbaar voor de inwoners van Noord-Holland, zeker in deze coronatijd. We doen daarom wat nodig is om busvervoer te garanderen.”

De provincie is opdrachtgever voor het openbaar busvervoer in Noord-Holland (behalve in regio Amsterdam) en betaalt Connexxion een subsidiebijdrage voor daadwerkelijk gereden ritten. Omdat er nu sprake is van een uitzonderlijke situatie, gaat de provincie dit jaar de volledige subsidie aan Connexxion betalen, ook voor de busritten die vanwege corona zijn komen te vervallen.

Daarnaast hebben de vervoersbedrijven door het lage aantal reizigers minder inkomsten uit de kaartverkoop. Zeker nu de vervoerders sinds 1 juni weer meer gaan rijden, maar vanwege de coronamaatregelen maar maximaal 40 procent van het aantal plaatsen in de bus kunnen gebruiken. Het Rijk heeft toegezegd hiervoor een vergoeding te betalen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie