Afbeelding
Doelen Coach Service is met een bus op weg naar Den Haag.

Doelen Coach Service rijdt mee in colonne naar het Malieveld

17 juni 2020 om 12:38 Corona

HAARLEMMERMEER Honderden touringcars rijden woensdag richting Den Haag. De busondernemingen protesteren omdat ze vinden dat ze de dupe zijn van het coronabeleid van het kabinet. De regels voor toerbussen zijn strenger dan die voor het openbaar vervoer en de luchtvaart, klaagt Koninklijk Nederlands Vervoer. "Er mogen wél volle vliegtuigen van Schiphol vertrekken, maar een halfvolle touringcar loopt de kans aan de kant gezet te worden", aldus de werkgeversorganisatie, die het protest mede organiseert.

Ook Doelen Coach Service te Rozenburg is van de partij en stuurt een bus richting Den Haag. "Op deze manier willen wij een bijdrage leveren en gehoor geven aan de roep om financiële steun voor onze sector", zegt Angela van Wijk van Doelen Coach Service. "Wij hebben 23 touringcars die al weken stil staan. Het enige lichtpuntje is dat wij dagelijks de opdracht hebben voor een bedrijf op Schiphol om werknemers van Schiphol-Oost naar Schiphol te rijden. Normaal gebeurt dat met 1 bus, nu heeft de ondernemer 6 bussen geboekt om aan de RIVM richtlijnen te voldoen. Maar goed, daar kunnen we natuurlijk niet van leven."

Busvervoer Nederland, een onderdeel van Koninklijk Nederlands Vervoer, begrijpt de verschillende regels niet. "Een vliegtuig is eigenlijk niets anders dan een bus met vleugels. Voor het coronavirus maakt het allemaal in ieder geval niets uit. Dat gedraagt zich in een ov-bus of een vliegtuig niet anders dan in een touringcar", laat voorzitter Theo Vegter weten.

Angela van Wijk sluit zich daar helemaal bij aan. "Wij moeten het ook hebben van dagjesmensen, maar vooral van het toerisme richting het buitenland. Ruim 70% van onze inkomsten komen uit het toerisme. In plaats van 50 tot 63 mensen, de hoeveel die wij nogmaal in onze bussen kwijt kunnen, mogen wij nu 12 tot 15 mensen vervoeren." 

Het merendeel van de bussen van Doelen Coach Service staan op een leasecontract. "Ook die kosten gaan gewoon door. Wij hebben onze hoop nu gevestigd op FloriWorld in Aalsmeer. Die hopen binnenkort hun deuren te openen en daar hebben wij een deal mee gesloten om bezoekers te vervoeren. Maar ook hiervoor geldt dat we ons de richtlijnen van het RIVM moeten houden. De hoop is dan ook dat het protest van vandaag en het aanbieden van de petitie en de hulp op financiële steun ons door deze moeilijke tijd heen helpt." 

De busondernemingen willen ook financiële steun. Om de sector de crisis te laten overleven, zou een bedrag van 240 miljoen euro nodig zijn. Anders kunnen scholieren, ouderen, voetbalsupporters en anderen niet meer op reis, zegt Koninklijk Nederlands Vervoer. De busbedrijven lopen de inkomsten uit de drukke periode tussen maart en juni mis door coronabeperkingen.

Volgens de gemeente Den Haag gaan ongeveer tweehonderd bussen stapvoets over de snelweg naar de stad. De meeste bussen moeten bij het stadion van ADO Den Haag worden geparkeerd, net als de wagens van de protesterende kermisexploitanten vorige week. Veertig bussen mogen om 13.15 uur in colonne richting het Malieveld rijden. Daar is rond 13.45 uur een korte manifestatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie