Het team WK makelaars.
Het team WK makelaars. www.just-justa.nl
zakelijk

WK makelaars over effect van drie maanden Coronamaatregelen op de woningmarkt

18 juni 2020 om 14:22 Nieuws

HAARLEMMERMEER Zoals ieder kwartaal onderzoekt WK makelaars hoe de woningmarkt van de bestaande bouw er in de Haarlemmermeer voor staat. Het is nu drie maanden geleden dat de maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus van start zijn gegaan en ondanks dat begeven er zich veel mensen op de woningmarkt. WK makelaars nam de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep voor u onder de loep en vergeleek de krapte cijfers met Amsterdam en Haarlem. Ook werd er onderzoek gedaan naar het aantal in verkoop gekomen woningen en het aantal verkochte woningen in de periode dat de Coronamaatregelen van kracht zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De krapte is sinds het eerste kwartaal van dit jaar in alle onderzochte plaatsen afgenomen, Amsterdam is hierbij koploper gevolgd door Haarlem. In de plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep is de daling minder sterk, maar de cijfers van de afgelopen jaren leren dat Amsterdam doorgaans de trendzetter is.

Het geluid in de markt is dat een groot aantal woningbezitters die al een andere woning hebben gekocht en eigenlijk nog hadden willen wachten met verkopen, het startmoment door de Coronaperikelen naar voren hebben getrokken. Interessant is dan ook de vergelijking van het aantal woningen die sinds 15 maart dit jaar op de markt zijn gekomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het verschil in verkooptransacties.

In Hoofddorp steeg het aantal in verkoop gekomen appartementen en huizen met respectievelijk 66% en 27% voor Nieuw-Vennep was dit 87% en 20%. Het aantal als verkocht afgemelde appartementen en huizen daalde in Hoofddorp met respectievelijk 34% en 12%. In Nieuw-Vennep werden er 100% meer appartementen verkocht, maar daalde het aantal transacties van huizen met 10%. Per saldo is het aantal te koop staande woningen in de afgelopen periode dan ook toegenomen. Als deze ontwikkeling in de komende kwartalen doorzet gaan we vermoedelijk weer richting evenwicht op de woningmarkt.

Voor de mensen die er tot voorkort niet in slaagden een woning te kopen nemen de kansen nu weer toe. De cijfers in de tabel laten echter wel zien dat er in veel gevallen boven de vraagprijs geboden moet worden.

De krapte indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de indicator op zeven. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste.

Meten is weten, zeker in een markt die aan het veranderen is! Een groot deel van de kopers maakt dan ook gebruik van een NVM aankoopmakelaar, een deel doet alles zelf en een sommige laten zich vertegenwoordigen door hun hypotheekadviseur of maken gebruik van een online aankoopmakelaar. Deze laatste twee adviseurs hebben de betreffende woning in de regel niet zelf gezien en beschikken niet over lokale marktkennis. Verklein u risico’s en laat de lokale expert met eigen ogen de woning voor u beoordelen!

Heeft u verkoop- of aankoopplannen? Neem dan contact op met WK makelaars! Het team van dit “Full Service” NVM kantoor heeft jarenlange ervaring met aankoop en verkoop van huizen en appartementen in de regio. Er wordt gewerkt met effectieve en moderne tools op “No Cure, No Pay” basis. Op wkmakelaars.nl is een goed track record te vinden van de inmiddels gerealiseerde transacties. In een vrijblijvend gesprek adviseren zij potentiële kopers en verkopers graag welke aanpak het beste bij hun situatie past.

wkmakelaars.nl

info@wkmakelaars.nl

023-2052143

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie