De gaande vrouw en de komende man bij de praktijk aan Liniewal.
De gaande vrouw en de komende man bij de praktijk aan Liniewal. Trudy Witteman

Dokter Elfrink draagt praktijk over aan Van der Stap

23 juni 2020 om 09:08 Zorg

VIJFHUIZEN Na een lange zoektocht heeft dokter Rebecca Elfrink de in haar ogen meest geschikte opvolger gevonden: Daan van der Stap. Per 1 juli draagt zij de praktijk over en gaat van haar pensioen genieten. Een officieel afscheid volgt later.

We zitten aan de keukentafel in de praktijk. Uiteraard op gepaste afstand van elkaar. Amper heeft dokter Elfrink koffie ingeschonken of ze valt met de spreekwoordelijke deur in huis. “Ik heb met de nodige kandidaten gesproken en ook aan het werk gezien, maar er zat geen geschikte kandidaat bij. Totdat ik met Daan van der Stap in contact kwam. Het klikte aan alle kanten. Daan is jong, een leuke vent en wat diplomatieker dan ik. Mijn praktijk laat ik in goede handen achter. Ik ben echt heel blij met hem.” 

Je moet niet blijven aanmodderen. Daar wordt niemand vrolijk van.

Bijna twintig jaar was Rebecca Elfrink huisarts in Vijfhuizen. Er is veel veranderd in die jaren. “Toen ik op 2 april 2001 de praktijk van Theo de Graaf overnam kreeg ik een bak met groene kaarten met daarop de medische gegevens van de patiënten en ging aan de slag. Ik heb al die jaren met veel plezier gewerkt. Het is tijd om te stoppen. Niet omdat ik er geen zin meer in heb, maar ik heb al bijna een jaar AOW en voel me met 67 jaar nog goed genoeg om leuke nieuwe dingen te gaan doen. Ik hou van reizen en wil nieuwe nationaliteiten leren kennen.” En met een lichte zucht: “En thuis liggen er nog de nodige klusjes te wachten.”

AANDACHT Vlak voordat dokter Elfrink in Vijfhuizen aan het werk ging zei ze tegen deze krant dat een klein dorp beter bij haar past dan een grote stad aangezien de mensen er doorgaans wat nuchterder zijn. Is die stelling overeind gebleven?  “Ten volle. Mensen komen niet voor elk wissewasje en denken mee. Ze weten dat ik niet van zeuren hou, maar soms is zeuren een vorm van aandacht vragen. Dan moet je het moment pakken en iemand zijn verhaal laten vertellen. Dat je als huisarts weet wat er speelt is heel belangrijk. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het verhaal achter het verhaal. Dóórvragen. Een van de mooie dingen van ons vak.” Het moment pakken. Betrokken en met oprechte belangstelling keek mensenmens Rebecca Elfrink dan niet op haar horloge en dacht niet aan de volle wachtkamer. Omdat het haar óók heel veel deed als patiënten in de narigheid zaten en geen perspectief meer zagen.

DOORTASTEND Doortastend. Ook dat zeggen patiënten van haar. “Je moet niet blijven aanmodderen. Daar wordt niemand vrolijk van. Je moet kunnen erkennen dat het goed is dat iemand anders, een specialist, naar de klacht kijkt.” Volmondig zegt ze ‘ja’ op de vraag of ze wéér huisarts geworden zou zijn. “Hoewel je gek wordt van de regels en protocollen. We zijn volkomen doorgeslagen hierin. Als iets fout gaat moet ik dan het protocol de schuld geven? Ik kan zelf ook nadenken. Je moet niet bang zijn om een fout te maken en aangeklaagd te worden.”

Iets opbouwen met mensen en goede zorg blijven leveren, daar sta ik voor.

Dokter Elfrink had het zich zo anders voorgesteld, maar een gezellig uitzwaaifeestje zit er vanwege corona nog niet in. Mogelijk dat het eind augustus, begin september wél kan. Haar patiënten worden hierover per brief geïnformeerd.

DORPSDOKTER Net als Rebecca Elfrink voelt haar 32-jarige opvolger Daan van der Stap zich een dorpsdokter. Ervaring deed hij op in Middenbeemster waar hij vier jaar lang de vaste tweede huisarts was in de praktijk waar hij was geplaatst voor zijn laatste stagejaar. In een dorp bouw je een vertrouwensband op, zag hij. In Middenbeemster zagen ze dokter Daan dan ook met pijn in het hart vertrekken. “Maar ik heb voor mijn eigen geluk gekozen en de kans een eigen praktijk te beginnen gegrepen. Al heb ik een andere stijl dan Rebecca, het klikte gelijk en volgens mij heeft ze het gevoel dat ze de patiënten waar ze voor gezorgd heeft, goed achterlaat. Ik hou van laagdrempeligheid, van informeel en van duidelijke afspraken en sta open voor feedback van patiënten”, zegt de nieuwe huisarts die met zijn partner in Haarlem woont. En er zich op verheugt op de fiets naar Vijfhuizen te komen. “Van bewegen word ik blij.” Schokkende veranderingen zijn niet aan de orde en de assistentes Brenda en Marja blijven het eerste aanspreekpunt van de praktijk.

Wat Daan van der Stap verbaast is dat betrekkelijk veel Vijfhuizenaren een huisarts buiten het dorp hebben. ‘Ik maak graag kennis met nieuwe patiënten. Iets opbouwen met mensen en goede zorg blijven leveren, daar sta ik voor.” 

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie