Afbeelding
Trudy Witteman

Het einde van een tijdperk

23 juni 2020 om 14:00 Verenigingen

VIJFHUIZEN Dozen met Merci-repen en andere chocolade-lekkernijen, gebakjes, kaarten en op dozen geplakte briefjes vol lieve woorden. De dank en waardering voor bijna veertig jaar oud papier ophalen is groot.

Als zaterdag de drie papierwagens aan hun ronde beginnen schijnt de zon uitbundig. De stemming onder de vrijwilligers van de Spiering is echter verre van zonnig. Treurnis is troef nu zij voor de laatste keer de dozen met oud papier van de stoeprand gaan plukken. Noodgedwongen, omdat de gemeente heeft besloten per 1 juli niet langer een garantiesubsidie te verstrekken. Vanwege de huidige lage marktprijs is het daardoor onrendabel het papier op te halen. 

Het inzamelen duurt langer dan normaal. Enerzijds omdat Vijfhuizen en Cruquius zo lijkt het, van zolders en uit schuren de laatste snipper papier bijeen heeft geraapt voor het goede doel, anderzijds doordat de vrijwilligers heel wat uit te leggen hebben. Dat zij dolgraag hadden willen doorgaan aangezien OPA (Oud Papier Actie) zo ongeveer tot het cultureel erfgoed van het dorp hoort. Dat de gemeente naar hun mening een ernstige fout heeft gemaakt door te stoppen met subsidie waarvan pas gebruik hoeft te worden gemaakt als de marktprijs onder een bepaald minimum zakt. Een bewoner van het Vliegersplein hoort het hoofdschuddend aan. 

“De gemeente heeft al extra papiercontainers geplaatst en zal Meerlanden moeten vragen vaker te komen legen om verrommeling te voorkomen. Kost extra geld. Ik denk dat papier nu bij het restafval gegooid wordt. Kost extra geld. De Spiering gebruikt de inkomsten voor clubactiviteiten en om de huur van het onderkomen te kunnen betalen. Nu die wegvallen zal de club aanvullende subsidie nodig hebben  Kost extra geld. Ben niet zo goed in rekenen, maar volgens mij had de regeling beter kunnen blijven bestaan.”

Het ophalen van het oud papier is meer dan ophalen alleen, laat een hoogbejaarde mevrouw aan de d’Yserinckweg weten. “Ze bellen aan, halen de dozen papier desnoods uit het keukenkastje en vragen hoe het met me gaat. OPA is ook een stukje sociale controle.”

Tijdens het afsluitende frietje bedankt een van de ouders, zelf ook papierophaler geworden, de club voor het jarenlange ophalen. “Dankzij OPA is de contributie laag en het aantal activiteiten hoog. OPA is heel belangrijk geweest. Namens alle ouders en alle kinderen hoop ik dat het einde van OPA niet het einde van de Spiering betekent.”  Spieringvoorzitter Peter de Wit kijkt bedenkelijk. Nadat hij de vrijwilligers van deze prachtige club, zoals hij zegt, heeft bedankt voor hun onvoorwaardelijke inzet in weer en wind en Vijfhuizen en Cruquius heeft bedankt voor het trouw sparen van het papier, vertelt hij dat de gemeente uitgerekend nu heeft laten weten de huur te willen verhogen. En dat hij hoopt dat het besluit wordt teruggedraaid.

Daags na de laatste ronde is een vrijwilliger van het eerste uur nog steeds van de kaart. “Ik kan maar niet bevatten dat het afgelopen is.”  

Afgelopen zaterdag was de opbrengst 17.430 kilo. In totaal is vanaf de eerste actiedag op 28 november 1981 liefst bijna 4,5 miljoen kilo oud papier ingezameld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie