Afbeelding
Trudy Witteman

Indrukwekkend eerbetoon aan Bas van Wijk

14 augustus 2020 om 23:05 Mensen

BADHOEVEDORP Met een stille tocht hebben familie en vrienden vrijdagavond de doodgeschoten Bas Van Wijk herdacht. Ook talloze anderen met een hart voor Bas deelden hun verdriet. Zij vormden een erehaag langs de route.

Mondkapjes, anderhalve meter afstand. Niet bepaald de gewenste manier om je verdriet te delen. Maar in deze tijd is alles nu eenmaal anders. En dat anders geldt zeker voor iedereen die Bas van Wijk heeft gekend. De in Badhoevedorp opgegroeide held die afgelopen zaterdag bij de drukbezochte zwemplek De Oeverlanden aan de Nieuwe Meer in Amsterdam wilde voorkomen dat het horloge van een van zijn vrienden werd gestolen en dat met de dood moest bekopen.

Start- en eindpunt van de stille tocht waarin ook de burgemeesters Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, Femke Halsema van Amsterdam en Jos Wienen van Haarlem meelopen, is bij voetbalclub Pancratius waar Bas van Wijk tot zijn dertiende heeft gespeeld. Voor voorzitter Harry den Arend is het niet meer dan normaal de accommodatie ter beschikking te stellen. “Pancratius is een familievereniging en de club heeft een maatschappelijke functie. Als er een beroep op je wordt gedaan moet je kijken op welke wijze je je medewerking kunt verlenen. We hebben het graag en met compassie voor de nabestaanden gedaan.”

De stille tocht voor Bas is een indrukwekkend eerbetoon. Velen lopen in een wit t-shirt met op de voorzijde de opdruk ‘onze held’ en op de achterzijde de hashtag #alles is voor Bassie. Alles. Ook de ontelbare witte rozen die mensen bij zich hebben en ze onderweg bij de Pelgrimskerk neerleggen. Een monument van witte rozen voor Bas die ligt opgebaard in de rouwsuite naast de kerk. Wit, de kleur van de onschuld. Honderd procent Bas. Sociaal, behulpzaam, een praatjesmaker met o zo’n klein hartje. “Een onschuldig mens is er niet meer. Vermoord, nadat de schutter hem ‘je moet je met je eigen zaken bemoeien’ had toegebeten, weten Bo en Marijn die beiden met een witte roos in de erehaag staan. “We zijn boos en voelen ons onmachtig. Je mag geen eigen rechter spelen, maar ze zouden de dader aan een schandpaal in het dorp moeten hangen en daarna..” Ze maken de zin niet af. “Een leven in de gevangenis is veel te goed voor hem.” Ze zijn blij dat ze in een dorp wonen. “Het verdriet is groot, maar iedereen is er voor iedereen.”

Badhoevedorp is in rouw. Vlaggen hangen halfstok, mensen zijn in shock om wat er gebeurd is. Het verdriet is immens groot. Ook bij Martin Rijkers die als leider van de E1 Bas onder zijn hoede heeft gehad. Hij herinnert hem als iemand op wie je altijd een beroep kon doen, als iemand die altijd klaar stond voor een ander. “Het is zó bizar, zó zinloos”, zegt de Badhoevedorper naast hem die niet met zijn naam in de krant wil. “Tot Bas hier stopte heb ik met hem gevoetbald en met z’n allen gingen we naar de sportschool. Bas had een hart van goud. Dit doet verschrikkelijk pijn.”

Een stille tocht uit respect voor Bas en om het verdriet met elkaar te kunnen delen. Dat wilde de familie graag en zo is het ook gegaan, vertelt initiatiefnemer Belinda Kreugel zwaar onder de indruk over hoe het dorp heeft gereageerd op de moord op Bas. “Namens de familie en vrienden heb ik het opgepakt en een geweldig team heeft mij ondersteund. Met elkaar hebben we het gedaan en je mag weten dat ik ontzettend trots ben op mijn team. Alle hulde voor die kanjers.” Complimenten deelt ze ook uit aan de gemeenten Haarlemmermeer, Haarlem en Amsterdam. “De voorbereidingen zijn in perfecte samenwerking verlopen. Toen Bas werd doodgeschoten was burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer nog op vakantie. Jos Wienen van Haarlem heeft direct de regie genomen. De stille tocht mocht geen politiek karakter hebben en dat is gerespecteerd. Het eerbetoon aan Bas heeft ontzettend veel indruk gemaakt op de familie. Op mijzelf ook. Er zijn bijzondere dingen gebeurd. Neem Shannon Kraayeveld die vlak voor de start van de stille tocht op een tafel klom voor een indrukwekkende peptalk. Neem het meelopen van de drie burgemeesters. Het was alsof Jos Wienen de twee dames begeleidde. Badhoevedorp is geweldig geweest.”Zaterdag is Bas van Wijk gecremeerd. Vóór de reis naar crematorium Westerveld in Driehuis maakte de rouwstoet een rit door Badhoevedorp zodat de mensen die er vrijdag niet bij konden zijn alsnog de laatste eer konden bewijzen aan de man die werd doodgeschoten omdat hij opstond tegen onrecht.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie