Overal ontstaan grote gaten in het wegdek.
Overal ontstaan grote gaten in het wegdek. Frans Tol

Niet alleen rioleringsproblemen op Spoorzicht-Noord

18 augustus 2020 om 10:33 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP Een dertigtal ondernemers op bedrijventerrein Spoorzicht-Noord slaan opnieuw alarm omdat hun toiletafvoer na zo’n 13 jaar nog steeds niet is aangesloten op het rioleringssysteem van de gemeente. Het gevolg is dat de te smalle afvoerpijp regelmatig vol loopt en de uitwerpselen uit het toilet omhoog komen drijven. Maar er is meer aan de hand op dit als ‘laagwaardig industrieterrein’ benoemde gebied. Zo ontbreekt er naast die rioleringsaansluiting ook nog straatverlichting, zijn er geen trottoirs aangelegd, er is geen toplaag op het onderbaan-asfalt gelegd - waardoor er overal grote gaten in de bestrating zijn ontstaan - en er wordt slecht onderhoud aan het groen gepleegd. 

RIOLERING De ondernemers van het bedrijventerrein hebben in de loop der jaren regelmatig protest aangetekend. Die protesten liepen echter steeds vast omdat verwezen werd naar ontwikkelaar Queenspark CV, die bovengenoemde zaken zou aanleggen. Toen Queenspark CV echter door de toen ontstane crisis failliet ging belandde de afwikkeling op het bord van een curator. Maar die probeert alleen nog geld binnen te krijgen en dus niets uit te geven. De ondernemers hadden na de vele afwijzingen inmiddels de moed opgegeven.

Daar kwam verandering in toen vorig jaar het autobedrijf Langenkamp & Van Steen noodgedwongen van de Zuiderdreef naar de Luzernestraat moesten verhuizen. Eigenaar Frank Langekamp wilde zich niet bij het rioleringsprobleem neerleggen en zocht weer de aandacht voor dit probleem en klopte ook bij de gemeente aan.

“Wij kennen de situatie en zitten er bovenop”, laat de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marja Ruigrok weten. “Op dit moment voeren we met verschillende betrokkenen gesprekken en we verwachten op korte termijn een besluit.” 

Arie Koolhaas van Koolhaas Recycling vestigde zich in 2007 met Kees Hogervorst van de Houtsnip en Van de Heuvel van Olie- en brandstofhandel als eersten op dit bedrijventerrein. “We betalen al die jaren al voor niets voor het onderhoud van wegen, de aanleg van riolering en verlichting, en groenonderhoud. Door het slechte groenonderhoud noemen wij dit terrein al ons Spoorbos.”

AANSLUITING De transport- en containeronderneming van André de Jong is er sinds 2012 gevestigd. “Het is een grote rommel hier met het groen en de riolering loopt regelmatig vol. Het is gewoon hopeloos.” Het autobedrijf van Leo van der Maarl verhuisde onlangs van de Luzernestraat naar de wel aangesloten Gersteweg: “Wij hebben 10 jaar moeten meemaken dat de riolering volliep. Volgens mij moet er op de hoek van de Luzernestraat en de Gersteweg een put aangelegd worden, maar er moet ook een pijpleiding vandaar naar de Noorderdreef komen.” 

“De riolering loopt een beetje af naar waar van der Maarl zat”, vult Kees Hogervorst aan. “Die kreeg het dus echt voor z’n kiezen, maar naast ons komt een onderkomen voor een flink aantal bedrijven en als al dat spul vandaar deze kant op komt kunnen we nog wat beleven. Er zou volgens mij als kortste weg een aansluiting gemaakt kunnen worden bij Dero. Het is nu een dunne buis maar die zou zeker 30 centimeter doorsnee moeten zijn. Poepen doen we liever thuis. We hebben moeten tekenen dat wij accepteerden ons te vestigen op een laagwaardig industrieterrein met een door stank en lawaai hoge milieucategorie en moesten de erfpacht kopen. Door niet gehoord te worden gaat het nu ook om emotie. Het vreet aan je.”       

DUMPINGEN Hogervorst vindt buiten zijn hek regelmatig allerlei gedumpte vuilnis. “Ja er zijn beveiligingscamera’s, maar toch. Wij hebben lang moeten zeuren om ons hier te kunnen vestigen. Volgens Queenspark zat alles al vol maar door de toen ontstane crisis mochten we er ons ineens wel vestigen.” 

Volgens dorpsraadvoorzitter Marcel Klein is de gemeente bezig het gebied van de curator op te kopen. “Maar als dorpsraad ligt onze focus in de eerste plaats op de ontwikkeling van ons centrum.” Daarom geeft hij de vrije hand aan dorpsraadlid Marlène Hogervorst (ja, de dochter van Kees). “In november vorig jaar zijn op uitnodiging van toenmalig gebiedsmanager Treep de gemeente, Biz, Ovhz en dorpsraad bij elkaar geweest”, vertelt Marlène. “De gemeente heeft toen camera-onderzoek laten doen waaruit bleek dat de huidige riolering verzakt is en dat bij elk perceel 1,5 meter aansluiting ontbreekt. De gemeente zou druk in onderhandeling zijn met de curator. Er zou in het voorjaar een antwoord komen. Maar er lijkt, misschien door Covid-19, weinig gebeurd en het is zelfs zo dat huidig gebiedsmanager Paul Heuberger nog niet met deze case bekend lijkt. Ik heb hem er over gebeld. Ondertussen lijken de putten ook weer vol te raken.” 

Elkro BV is specialist in het ontstoppen van rioleringen en was vanaf het begin regelmatig bij de problemen betrokken. “Wij hebben inderdaad indertijd met een camera in de leidingen de situatie bekeken”, laat Dennis Teeuwen van Elkro weten. “Het ontbrak daar in de Luzernestraat aan een put om te legen. En denk erom, wat er na een verstopping uitkomt is gewoon een hele vrachtwagen vol.”

door Frans Tol

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie