Afbeelding
Eigen Foto

Noord-Holland test techniek voor voorrang bus bij verkeerslicht in Nieuw-Vennep

27 augustus 2020 om 16:28 Verkeer en vervoer

NOORD-HOLLAND Provincie Noord-Holland gaat als eerste provincie in Nederland een techniek testen die het mogelijk maakt om via het mobiele netwerk bussen makkelijker voorrang te geven bij verkeerslichten. Eerder was dat alleen mogelijk als de bussen een vaste route reden. Bussen kunnen nu ook voorrang krijgen op het andere verkeer als zij afwijken van de vaste route, zonder dat daarvoor updates of wijzigingen in het verkeerslicht of in de boordcomputer nodig zijn. Dat is handig bij wegwerkzaamheden, evenementen of in het geval van een incident. meldt de provincie.

Een ander voordeel van deze nieuwe techniek is dat de chauffeur ook informatie terugkrijgt van het verkeerslicht. Bijvoorbeeld hoe lang het nog duurt voor het groen wordt. Daarnaast kan informatie over de adviessnelheid gegeven worden zodat de bus minder hoeft af te remmen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, reizen wordt zo ook veiliger en comfortabeler. Met de huidige techniek kunnen bussen alleen prioriteit krijgen op vaste of vooraf geprogrammeerde routes in de boordcomputer. Met deze innovatie vindt verwerking van de data, de beveiliging en de prioriteitsaanvraag plaats in de cloud.

NIEUW-VENNEP De provincie Noord-Holland test samen met vervoersbedrijf Arriva en Smart Mobility bedrijf Be-mobile deze nieuwe techniek met zo’n 25 bussen op de provinciale weg N207 bij Nieuw-Vennep. Tegelijkertijd wordt ook onderzocht hoe de chauffeurs de techniek ervaren. Op de N207 heeft de provincie eerder dit jaar slimme verkeerslichten geplaatst die verkeer kunnen zien aankomen, herkennen en voorrang kunnen geven.

De provincie Noord-Holland investeert volop in Smart Mobility maatregelen om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken. Deze pilot is een onderdeel van het partnership Talking Traffic. Waarin overheden en bedrijven werken aan innovatieve diensten die weggebruikers van A tot Z ondersteunen, van het moment van vertrek tot het moment van aankomst op de bestemming. In het najaar verwacht de provincie de resultaten van de pilot. Als de resultaten positief zijn wordt gekeken hoe dit ingevoerd kan worden in heel Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie