Een voorlichtingsteam in actie om mensen te bewegen het donorregister in te vullen.
Een voorlichtingsteam in actie om mensen te bewegen het donorregister in te vullen. Campagneteam Week van de Donorregister

Inwoners Haarlemmermeer terughoudend met donorschap

13 september 2020 om 09:33 Overig

HAARLEMMERMEER Inwoners van Haarlemmermeerders zijn terughoudend met het toestaan van donorschap. Met 51,7 procent zit de gemeente onder het landelijk gemiddelde. Overigens heeft nog slechts de helft van de bevolking het donorregister Ingevuld.

Iedereen vanaf 18 jaar in de Haarlemmermeer die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt daarom uiterlijk 3 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 60.800 Haarlemmermeerders. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen kan men terecht bij bibliotheken.


Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Komt er dan nog actie, dan geldt ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en kunnen organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Tot 28 juni vulde 50,6 procent van de Haarlemmermeerders vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Haarlemmermeerders gaat het bij 51,7 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 36,3 procentwil geen orgaandonor worden en 12 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie