Jurgen Nobel ziet kansen. “We willen er alles aan doen om de kwaliteit van de leefomgeving in Haarlemmermeer te verbeteren.
Jurgen Nobel ziet kansen. “We willen er alles aan doen om de kwaliteit van de leefomgeving in Haarlemmermeer te verbeteren. Pr

Redding huizenbouw Hoofddorp? Wonderramen weren vliegtuiglawaai maar geen getjilp

22 september 2020 om 13:25 Natuur en milieu

HOOFDDORP Het Delftse bedrijf DeNoize ontwikkelt ramen die vliegtuiglawaai voor 90 procent moet neutraliseren. Wethouder Jurgen Nobel, altijd geïnteresseerd in innovaties die de leefomgeving in Haarlemmermeer kunnen verbeteren, bezocht het bedrijf. Logisch, want dit zou een keerpunt kunnen worden in de discussie over de spagaat van gewenste woningbouw en vliegtuiggeluid.

Drijvende kracht achter Denoize is Aman Jindal. Hij legt uit dat ramen het zwakke punt vormen bij geluidsoverlast in huis. “Dat laat makkelijker geluid door. Dus daar willen we ons op richten. In het raam hebben we een systeem gebouwd dat geluiden van buiten registreert en daarop een tegentrilling produceert, waarbij het vliegtuiggeluid en de tegentrilling elkaar opheffen. Daarmee wordt niet alleen het hinderlijke geluid van bijvoorbeeld vliegtuigen of wegverkeer eruit gefilterd, je kunt ook de geluiden die je wel wilt horen, zoals fluitende vogels, doorlaten of zelfs versterken.”

We hebben economisch gezien veel profijt van de luchthaven, maar veel mensen ervaren ook veel hinder.

Denoize is nu aan het testen. De technologie werkt in het lab. Nu moet er getest worden op echte toepassingen. Ze interviewen nu mensen over hoe ze het geluid van vliegtuigen en wegverkeer ervaren. Volgend jaar worden dan de eerste echte ramen geïnstalleerd. Een van de mensen die hiervoor de hand opstaken, is Arjen Mol uit Badhoevedorp. “Ik sta altijd open voor nieuwe dingen. Zo heb ik mijn tuin omzoomd met een kokoswand en heb ik zogenaamde suskasten in mijn slaapkamer, die het ook stiller maken in huis. Ik ben dus heel benieuwd wat dit gaat doen.”

Ook Martijn Lugten is enthousiast. Hij werkt nu voor de gemeente en de TU Delft aan een proef met geluidsadaptief bouwen in Haarlemmermeer. Dat gaat vooral om geluid buiten de woning. Door de woningen anders te positioneren en te experimenteren met schuine daken en absorberende gevels en uitstekende balkons zou je ook in de buitenruimte minder last van vliegtuigen moeten hebben. Hij promoveerde hierop aan de universiteit van Cambridge. “Ik vond het een hele interessante presentatie, en het sluit goed aan op de proef waar we aan werken. We blijven ook zeker in gesprek, want we moeten van elkaar leren.”

Jurgen Nobel ziet ook kansen. “We willen er alles aan doen om de kwaliteit van de leefomgeving in Haarlemmermeer te verbeteren. We hebben economisch gezien veel profijt van de luchthaven, maar veel mensen ervaren ook veel hinder. Ik geloof in dit soort innovatieve oplossingen. En ik heb begrepen dat het hun doel is dat de ramen betaalbaar blijven. Dus het zou voor iedereen weggelegd moeten zijn.”

Schiphol ondersteunt en stimuleert DeNoize. Ook zij vinden het belangrijk om een goede buur te zijn en alle innovatieve oplossingen te omarmen die bijdragen aan een betere leefomgeving.

Aanmelden voor het onderzoek kan via denoize.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie