Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

De tuin winterklaar: vergeet de dakgoot niet en wanneer moet je snoeien?

16 oktober 2020 om 17:00 Klussen & Vrije tijd

HAARLEMMERMEER De blaadjes gaan weer vallen en dat betekent dat we onze tuin winterklaar moeten maken. Bladharken is één van de klusjes die voorbij komt, maar vergeet ook de regengoot niet. Bladeren maken een goede werking van dakgoten en regenpijpen onmogelijk. Een slecht functionerende dakgoot, die het water niet meer kan verwerken, kan na verloop van tijd nare gevolgen hebben, zoals schimmelvorming en houtrot. 

De eerste tekenen van vuilophoping in de dakgoot merk je terwijl het buiten hard regent. Als er op zo’n moment water over de rand van de dakgoot loopt en er kleine ‘watervalletjes’ ontstaan, wordt de goot wellicht ergens geblokkeerd. Daarom moet je minstens één keer per jaar de werking van de dakgoot controleren. Verwijder eerst het blad en vuil uit de dakgoot. Net als het mos dat wellicht ontstaan is. Controleer tijdens het reinigen meteen ook de bevestigingsbeugels van de goot. Heel handig: er zijn tegenwoordig roosters die je simpel in de dakgoot legt. Het water kan er door, maar voor blad wordt dat een stuk moeilijker.

Naast de dakgoot moeten de blaadjes natuurlijk ook van het gazon af. Doe je dat niet, dan kan het gras verstikken en ontstaan er kale plekken. Ook tuinpaadjes vol blad geven ongemak en kunnen glad worden. Daarom moet het blad wijken. Bladharken kan met een bladhark. Daarnaast kun je een bladblazer gebruiken.

Meer artikelen over klussen en vrije tijd vind je op onze website in de rubriek Lifestyle > Klussen & vrije tijd.

SNOEIWERK Hoewel de herfstmaanden nog vaak een mooie nazomer te zien geven, is het verstandig om een aantal maatregelen niet vooruit te schuiven. Zoals het snoeiwerk. Wat mag je de komende tijd wel en niet snoeien?

Bij het snoeien van een sierstruik is het belangrijk om te weten wanneer de bloeitijd is. Bloeit de struik in het voorjaar (voor 21 juni), dan kan deze in de herfst worden gesnoeid. Groene struiken ‘knip’ je zowel in het voorjaar, de zomer als in het najaar.

Vormbomen als leilinde (Tilia), dakplataan (Platanus) en trompetboom (Catalpa) snoei je in het najaar, zodra ze hun blad kwijt zijn. Fruitbomen daarentegen kun je het beste in het (vroege) voorjaar snoeien.

Knotwilgen zijn mooie karakteristieke bomen in een landschappelijke tuin. Deze snoei je van het late najaar tot het vroege voorjaar (november tot maart), wanneer er geen blad aan de boom hangt. Snoeien is noodzakelijk om de bomen in goede conditie te houden.

Het najaar is overigens ook een prima periode om voor de laatste keer de haag bij te knippen. De heg gaat dan strak de winter in en de snoeiwondjes hebben van nachtvorst nog niks te lijden. Snoei strak: gebruik een gewone heggenschaar of een elektrische heggenschaar.

TUINMEUBILAIR Nu de donkere dagen zijn aangebroken, moet je ook aandacht schenken aan de tuinmeubelen. Dankzij goed onderhoud blijft het tuinmeubilair er lang stralend en piekfijn uitzien.

Veel mensen kiezen nog steeds voor houten tuinmeubelen. De trend, die enkele jaren geleden is ingezet, vertaalt zich in een terugkeer naar het natuurlijke en het authentieke in een tuin, die steeds meer als een volwaardig verlengstuk van het huis wordt gezien. Dat betekent dat er veel hout wordt toegepast, dat echter wel onderhouden dient te worden. Vetvlekken, verkleuring, mos, uitwerpselen van vogels. De meubelen hebben veel te lijden. De seizoenen laten hun sporen zichtbaar achter op hout.

Het zou zonde zijn om straks in het voorjaar te moeten constateren dat de meubelen zijn aangetast. Het kan dus geen kwaad om de houten producten - stoelen, tafels, eventueel zelfs een tuinhuis - een kleine ‘revitaliseringsbeurt’ te geven.

Diverse producten geven het hout hun oorspronkelijke glans terug, waarna ze nog jaren mee kunnen. Er zijn speciale onderhouds- en reinigingsproducten op de markt net als speciale shampoos. Voordat je hiermee aan de slag gaat, moet het meubilair wel even goed worden schoongemaakt. En wees gerust, heb je er nu nog geen zin in… het mag ook in het voorjaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie