Afbeelding
PR

Flora & Fauna Haarlemmermeer: Es

17 oktober 2020 om 19:55 Natuur en milieu Flora & Fauna

De es is met de populier een van de karakteristieke bomen van deze polder. Overal langs wegen is hij aangeplant en ook zaait hij zich goed uit. De es heet in het latijn Fraxinus excelsior omdat hij als hij de kans krijgt heel hoog (wel 60m) kan worden. Maar een boom zijn gang laten gaan, is niet aan onze poldergenoten besteed. Ik ken er geen een, die ook maar in de buurt van deze hoogte komt. De meesten worden al lang daarvoor gekapt. Essen, net als esdoorns hebben nu zaden met vleugels eraan. De es maakt losse zaden met 1 vleugel, de esdoorn paren met 2 vleugels. Die worden lekker ver met de wind meegenomen.

BIJZONDER

Er is veel bijzonders te vermelden over de es. Zo heeft deze boom de laatste10 jaar te lijden van een nieuwe ziekte: De essentaksterfte. Dat is een nieuwe schimmel die bv in de Flevopolder halve bossen doet afsterven. Leuker is dat de es heel mooi recht en sterk hout met grote trekkracht levert, waarmee gereedschapsstelen (hamer, spade en ook speren) werden en worden vervaardigd. Zo heeft elke houtsoort zijn eigen karakteristieken en toepassingsmogelijkheden.

Ook leuk is dat een es de oudste boom van de polder is. Deze polder is in 1852 drooggelegd en de oudste essen, die altijd in deze polder gestaan hebben, zijn minstens 330 jaar oud (van 1701). Ze staan rond de eendenkooi Stokman. Hoe het kan dat ze ouder zijn dan de polder is, omdat (dijken van) de ringvaart niet in het water van het meer gebouwd konden worden. Er is dus overal een strook land en in dit geval een schiereiland in de polder meegenomen. En ze staan daar niet voor niets. Essen zijn net als wilgen nl heel goed te knotten. En als je ze om de 10 jaar knot heb je heel mooi haardhout of hout voor palen. Daarom werd er in het verleden al essenhakhout op dijkjes geplant die met hun wortels de dijken bij elkaar hielden.

WAAR ?Essen zijn oer-Hollandse bomen. Ze gedijen goed in onze natte klei en veen. Ze staan vaak in moerassen of aan slootkanten, maar ze zijn ook veel aangeplant langs wegen en in de bebouwde kom.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie