Tierrefino I-Paint.
Tierrefino I-Paint. Jaap van Rijn/KlusVisie

Verven met leem: beter voor gezondheid en milieu en nog goed te doen ook

23 oktober 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

HAARLEMMERMEER Steeds mensen wensen een gezond binnenklimaat. Zij kunnen dit mede realiseren door een verf te gebruiken die minder of niet belastend is voor gezondheid en milieu. Ook prettig: de verf dampt na het schilderen geen ongezonde stofjes uit. Gelukkig zit de verfindustrie niet op de handen. Steeds meer bedrijven bieden verven die zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en met bestanddelen die hergebruikt kunnen worden. KlusVisie schenkt de komende maanden aandacht aan deze verven. We trappen de serie af met een leemverf voor op wanden.

Mensen verwerken al eeuwen leem in huizen. Denk onder meer aan vakwerkwoningen waar mensen tussen houten delen leem aanbrachten om het huis water- en winddicht te maken. Het gebruik van bouwmaterialen als hout en leem in gevels nam af met de komst van beton, staal en baksteen. Met beton en staal kun ook je hoogbouw realiseren. Door steeds strengere milieueisen zoeken bouwers, architecten en ontwikkelaars hun heil vaker in andere materialen. Natuurlijke, herwinbare bouwmaterialen nemen in populariteit toe. Dat je ook met hout hoog kunt bouwen, bewijst onder meer de Amsterdamse woontoren Haut. Bij deze toren wordt alleen al door het lagere gewicht veel minder CO2 geproduceerd tijdens de productie en de bouw. 

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Lifestyle>Klussen en vrije tijd.

EENVOUDIG TE VERWERKEN Ook thuis kan de doe-het-zelver aan de slag gaan met materialen die gezond zijn voor hem- of haarzelf en de medebewoners. Zoals met leemverven als I-Paint en T-Paint van het Nederlandse Tierrafino. Het bedrijf biedt al jaren leemstuc. Dit materiaal vraagt om enige vaardigheden bij de verwerking, wat voor menig doe-het-zelver en vakman een stap te ver kan zijn. Daarom ontwikkelde Tierrafino de snel en eenvoudig te verwerken interieurverven I-Paint en T-Paint, decoratieve structuurverven voor binnen, beide op basis van leem. De verven zijn oplosmiddelvrij, dampopen en vochtregulerend en kunnen zo bijdragen aan een prettig binnenklimaat. KlusVisie ging met de verven aan de slag.


Tierrefino I-Paint. - Jaap van Rijn/KlusVisie

HARDERE LAAG I-Paint - de ‘I’ staat voor ‘Interieur’ - kun je met een vachtroller, kwast en bokkenpoot op zowel gipskartonplaten en beton als gipspleister zetten. Zelfs als de pleister nog vocht bevat. I-Paint bevat zeer fijngemalen korrels en kleipigmenten die de verf kleur geven. De leem komt, afhankelijk van de kleur, uit verschillende groeven, zoals donkeroker uit een Limburgse groeve. I-Paint is leverbaar in verschillende kleuren. Door toevoeging van onder meer zetmeel vormt I-Paint na droging een hardere laag dan gebruikelijk bij afwerklagen op leembasis. Daarom is deze verf het meest geschikt als je kinderen hebt.

EIGEN SMAAK Gipskartonplaten, nieuwe stuclagen en kalkzandsteen behandel je eerst voor met Tierrafino’s Contact Fine. Want deze materialen zijn sterk absorberend. Na goed roeren zet je I-Paint met een vachtroller op de wanden, in dit geval gipskartonplaten. Met een bokkenpoot of kwast kun je de hoeken en randen schilderen. Je rolt van onder naar boven en dan weer naar beneden, de verf gelijkmatig verdelend. De eerste laag vraagt om meer verf dan de tweede. Zichtbare strepen bij de eerste laag hoef je dus niet weg te rollen. De tweede laag droogt mat op. Is de verf al wat aan het opdrogen, dan kun je er met een kwast overheen strijken om zo een structuur naar eigen smaak te realiseren.


Tierrefino T-Paint. - Jaap van Rijn/KlusVisie

VEEL STRUCTUUR Ook de T-Paint wordt tijdens de KlusVisie-demo op gipskartonplaten gezet. De ‘T’ staat voor ‘Texture’. Wie voor deze verf kiest, houdt van structuur die na droging grover is dan een laag I-Paint. De wand moet schoon en droog zijn. Gladde oppervlakken behandel je eerst voor met Contact Fine. De wand maak je ook behangklaar, denk aan het wegwerken van scheuren en gaten. Want al realiseer je een dikkere laag dan met I-Paint, deze is nog steeds te dun om bijvoorbeeld schroefgaten en andere onregelmatigheden te vullen. 

NATUURLIJKE UITSTRALING T-Paint mix je met water tot een gladde structuur en laat je vervolgens ‘drinken’. Dan nogmaals doorroeren en verwerken. Droogt de verf in de bak tijdens het klussen iets in, dan kun je het altijd weer doorroeren tot een verwerkbare verf. Ook de mat opdrogende T-Paint verwerk je met kwast en roller. Eerst de zijkanten met de kwast besnijden en dan het vlak met de roller invullen. Je kunt de verf in een enkele laag opzetten, maar twee lagen is meer gebruikelijk. De tweede laag dan wat dunner opbrengen. Je kunt na enkele minuten wachten de structuur verfijnen door na te strijken. Door lijnen in verschillende richtingen te strijken, creëer je een natuurlijke uitstraling en je eigen signatuur. Met een vochtige, fijne spons kun je voorzichtig ook de afwerking naar je hand zetten. Als de wand nog niet volledig is opgedroogd, kun je met een zachte borstel van paardenhaar of een langharige zachte verfkwast over de laag strijken. Dan worden de glinstertjes van het zand beter zichtbaar. Lees voor gebruik van I-Paint en T-Paint altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

door Jaap van Rijn

Meer informatie, ook over verkooppunten: www.tierrafino.nl. Hier kun je samples bestellen. I-paint en T-Paint zijn verkrijgbaar via onder meer www.ecocoatings.nl, www.groenebouwmaterialen.nl, www.woonwinkelatrium.nl, www.farvocolor.com en www.eco-logisch.nl.

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Tierrefino I-Paint.
Tierrefino T-Paint.
Tierrefino T-Paint.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie