Afbeelding
Kees van der Veer

Ook piloten KLM akkoord met langere loonsverlaging

3 november 2020 om 17:28 Economie

SCHIPHOL De pilotenvakbond VNV is als laatste vakbond akkoord gegaan met een loonoffer voor de duur van de noodlening aan KLM die het kabinet bereid is te verstrekken. Dat meldt KLM. Volgens Haagse bronnen is ook minister Wopke Hoekstra van Financiën akkoord. Daardoor kan de luchtvaartmaatschappij een beroep doen op de rest van het steunpakket van 3,4 miljard euro om de coronacrisis door te komen. KLM kreeg daarvan al ruim 900 miljoen euro.

Eerder stemde vakbond FNV in met de langere periode van loonmatigingen. Die bond was net als VNV niet direct akkoord gegaan toen de extra eis vrijdag door KLM op tafel werd gelegd. De andere vakbonden hadden vrijdag al een handtekening gezet onder een verklaring dat zij tot het einde van de looptijd van de steun bereid zijn tot loonmatiging.

De periode waarover KLM eerder met de bonden afspraken maakte, was korter dan de looptijd van het overeengekomen steunpakket. Hoekstra wilde de garantie dat het personeel inlevert zolang de luchtvaartmaatschappij aan het overheidsinfuus hangt. Mocht het onverwacht snel weer beter gaan en KLM in staat is de lening eerder af te lossen, dan vervallen ook de afspraken over loonoffers, aldus de minister.

KLM-directeur Pieter Elbers noemt de afgelopen dagen “ongelooflijk intensief” en zegt dat er grote druk op het bedrijf kwam te staan, met “een negatieve invloed op de reputatie en interne verdeeldheid” tot gevolg. “Maar we zijn er uiteindelijk als KLM en vakbonden toch samen uitgekomen. En daar gaat het om. Onze blik kan nu vooruit en naar buiten worden gericht.”

Ook VNV-voorzitter Willem Schmid wil nu vooruit kijken. “Het is noodzakelijk om de rust terug te laten keren rondom ons bedrijf. De KLM heeft ons inzicht verschaft en context geboden waardoor wij nu wel hebben kunnen overgaan tot het tekenen voor het gewenste commitment.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie