Scholieren strijden tegen voedselverspilling

15 maart 2018 om 16:15 lokaal Deel je nieuws

Vier jongeren uit Hoofddorp hebben zich met succes ingezet tegen voedselverspilling in hun eigen woonplaats. Sinds deze maand worden door hun inspanning wekelijks de broodjes die over zijn bij lunchroom Backwerk gedoneerd aan de Voedselbank. Het initiatief is gekomen van Francesco Siciliano, Rens Koomen, Nathan Wiersma en Nanoek Bos. Het project waarmee de jongeren aan de slag gingen, kwam voort uit de samenwerking tussen MENES en het Haarlemmermeer Lyceum.

De leerlingen wilden aan de slag met het probleem ‘Voedselverspilling’. In Nederland wordt jaarlijks per persoon 52 kg voedsel weggegooid. “In Haarlemmermeer gaat het dan om 7 miljoen kg per jaar. Dat vinden wij schokkend. De productie van voedsel vraagt veel  energie en het is slecht voor het klimaat wanneer deze energie eigenlijk voor niets is gebruikt. Bovendien gaan er miljoenen mensen door van de honger, een vreemde tegenstelling.”

“Wij kennen iemand die bij Backwerk werkt, zij krijgt soms broodjes mee naar huis aan het eind van de dag. We vroegen ons af, wat gebeurt er met de broodjes die niet door het personeel mee naar huis worden genomen? Deze broodjes bleken te worden weg gegooid. Wij gingen in gesprek met de bedrijfsleider en hij was meteen enthousiast om samen met ons te bekijken hoe we konden zorgen dat het voedsel goed terecht zou komen. Toen hebben we de Voedselbank benaderd.”

Het had nog wel wat voeten in de aarde om alles goed te organiseren; de Voedselbank neemt geen bewerkt voedsel aan en zij halen niet dagelijks voedsel op. Gelukkig bleken beide partijen welwillend te staan tegenover het idee om minder eten te verspillen en zijn de Voedselbank en Backwerk, na bemiddeling van de jongeren, tot afspraken gekomen zodat het voedsel weer ten goede komt aan mensen uit onze woonplaats die onder de armoedegrens leven.

“Wij zijn blij dat wij een steentje hebben kunnen bijdragen en we hopen dat dit een inspiratie is voor andere bedrijven die regelmatig voedsel weg gooien. Ook hopen we dat mensen zich bewuster worden van het probleem van voedselverspilling”, aldus Nanoek Bos.

MENES werkt aan het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren; jongeren met ideeën voor de Haarlemmermeer of hun eigen buurt, kunnen bij de Sociaal werkers van MENES terecht voor ondersteuning bij het uitvoeren van hun plannen. Heb je zelf een goed idee? Kijk op www.menes.nu en laat van je horen!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie