Tentoonstellingen Kunstfort bij Vijfhuizen Ann Lislegaard en Sophie Lee t/m 13 december - vrij, zat, zon - 13.00-17.00u

10 november 2020 om 14:48 Overig Deel je nieuws

In de Genieloods staat Fertile Ghosts: de nieuwe solo-show van Ann Lislegaard, internationaal bekend om haar visionaire video's, animaties en audiovisuele installaties die sciencefictionverhalen vertellen en de vervormbaarheid van de menselijke waarneming onderzoeken. Sciencefiction vormt voor Lislegaard een middel om buiten sociale en politieke kaders te denken en de voor haar naverwante onderwerpen in een alternatief perspectief te plaatsen. 

In de 3D-animatie Pollen Messages #2 ontdekt een cyborg een donkere wolk van stuifmeel in een bloeiende onderwereld. De klank- en lichtinstallatie Between Nights - Ghost Opera presenteert de stemmen van uitgestorven vogelsoorten die nu een plek in de toekomst krijgen. In Maelstrømmen stuurt een draaikolk de hoofdpersoon op een tijdreis en er wordt een portaal geopend voor communicatie tussen soorten. Kan een vruchtbare wereld worden hersteld?

De samenhang tussen stem, technologie en belichaming staat centraal in het onderzoek van Sophie Lee. Met haar research poogt de kunstenaar feministische verbanden te achterhalen en het idee van een culturele echo voor te leggen. Zi­wzih-Zi­wzih-OO-OO-OO is een multikanaal video-in­stal­latie waarin per­so­nages uit ver­schil­lende his­to­ri­sche mo­menten samenkomen: de uit­vinder van de te­le­foon Alexander Graham Bell, zijn dove vrouw Mabel, de Fu­ries uit de Griekse my­tho­logie, een spi­ri­tueel medium en een stem zonder li­chaam.

Deze stem opereert soms met de af­standelijkheid van een tra­di­ti­o­nele voice-over, andere keren interageert ze met het ver­ha­lende weefsel van de film, waarbij ze het per­so­nage van ‘de geest’ aan­neemt. De dia­loog be­staat uit ci­taten van o.m. Anne Carson, Wayne Koes­tenbaum, de film The Craft, Pyt­hag­oras en Pierre Schaeffer in 1996. De per­for­mers worden tijdens dit discours gebruikt als in­ter­faces om an­dere stemmen te ‘ka­na­li­se­ren’, waarbij wordt on­der­zocht hoe her­ha­ling, echo’s en feed­bac­k­loops in­he­rent zijn aan de ver­halen die we con­stru­eren over zowel de toe­komst als het ver­leden. De ten­toon­stel­ling breekt het ver­haal open en biedt een multi-zin­tuig­lijke er­va­ring.

Sophie Lee, Ziwzih-Ziwzih-OO-OO-OO, Kunstfort (c) tentoonstelling Kunstfort bij Vijfhuizen, 2020
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie