Afbeelding
Eigen foto

Flora & Fauna Haarlemmermeer: Hondsroos

17 november 2020 om 10:28 Natuur en milieu Flora & Fauna

Door de Coronasituatie is de nationale boomfeestdag van 17 maart uitgesteld naar 18 november. Dus is het toepasselijk om een boom of struik als onderwerp te nemen. Er is nog een ander heugelijke ontwikkeling, die alles met bomen te maken heeft. De boomweggeefactie die stichting MEERGroen als sinds 2009 houdt, is opgepakt door een coalitie van Urgenda, 1200 boeren en veel andere organisaties onder de titel meerbomen.nu. En vanaf 13 november tot en met 1 april gaan we deze Haarlemmermeerse boomweggeefactie in heel Nederland met 1,5 miljoen bomen uitrollen. 1 miljoen bomen zijn besteld door boeren voor bijvoorbeeld 132 voedselbossen maar ook door verschillende gemeentes. En 500.000 stuks houden we apart om aan burgers weg te geven vanuit 50 locaties in heel Nederland op de boomfeestdag 17 maart 2021. En iedereen wil natuurlijk ‘leuke’ soorten zoals meidoorn, vlier, vuilboom, vlinderstruik of roos. Zo kwam de hondsroos in beeld op het fort in Hoofddorp, waar we sinds juni dit jaar het beheer doen. Op het fort groeien wel 250 hondsrozen die zich daar in de loop van de tijd hebben uitgezaaid.

BIJZONDER Hondsrozen lijken erg op egelantierstruiken, maar de bladeren ruiken niet naar appeltjes. Deze wilde inheemse rozen bloeien uitbundig in juni en juli. En ze maken rozenbottels (foto) die zeer geliefd zijn bij vogels zoals groenling en wintergasten zoals kramsvogels en koperwieken. Er kan jam van gemaakt worden die vol zit met vitamine C. Er komt een bijzonder soort galwesp op deze plant voor die een mosvormige kluwen draden maakt, waar het wespenlarve in verborgen zit en van leeft. Officieel heet deze ‘mosgal’ bedeguaargal. Het woord hondsroos stamt uit de oudheid, toen uit deze struik een middel tegen hondsdolheid werd gemaakt.

WAAR ?De hondsroos houdt van matig voedselrijke niet te zure gronden en die hebben we genoeg in de Haarlemmermeer. Het is een typische bosrandplant die het ook goed doet in hagen en struwelen, want hij wordt maximaal 3 m hoog. Het is een niet algemene soort in Europa, Noord-Afrika en West Azië.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie