Afbeelding
Paul Cnossen

Knalrode Marktpleinkerk vraagt aandacht voor godsdienstvrijheid

26 november 2020 om 11:41 Religie

HOOFDDORP De markante gevel van de Hoofddorpse Marktpleinkerk kleurde woensdagavond knalrood. Niet als sfeervolle decemberversiering, maar om op te roepen tot een wereldwijde vrijheid van godsdienst en een einde te maken aan de vervolging van gelovigen.

In het kader van #RedWednesday was de Marktpleinkerk afgelopen woensdag fel verlicht. Net als bij veel andere Nederlandse kerken stond de voorgevel in een rode gloed. Dominee Arie de Winter, predikant van de Marktpleinkerk, zegt over de actie: “In Nederland werken overheid en de kerk goed samen. We bestrijden samen armoede en pleiten voor omzien naar elkaar. Af en toe hebben kerk en overheid kritiek op elkaar."

"De kerk vraagt om een barmhartiger asielbeleid, de overheid vraagt kerkgemeentes in kleinere groepen samen te komen en niet te zingen. Maar we prijzen ons gelukkig dat in Nederland de kerken en de overheid een goede relatie hebben, die tegen een stootje kan als er kritische noten over en weer klinken. Tegelijk realiseren we ons dat wereldwijd voor veel christenen die samenwerking niet zo soepel verloopt. Dit licht zegt dat we aan hen denken en roept leiders op pal te staan voor godsdienstvrijheid. De kleur rood geeft aan: het moet stoppen. Het mag niet zo zijn dat een geloofsovertuiging leidt tot slechtere behandeling op het werk, verstoting uit je dorp of familie of zelfs gevangenschap.”

KERK IN CORONATIJD Met de actie op #RedWednesday richtten de kerken zich dus vooral op de situatie elders ter wereld, maar hoe zit het met de godsdienstvrijheid in Nederland? Zeker bij het opleggen van coronaregels is er toch veel te doen geweest om de uitzonderingspositie van de kerken. Dominee De Winter is daar heel resoluut in: “In de discussie over de mondkapjesplicht en de uitzondering daarop voor kerkgebouwen wordt godsdienstvrijheid aangehaald als argument. Onterecht, want de uitzondering voor kerkgebouwen is van dezelfde orde als die voor het clubgebouw of het kantoor. Op zogenoemde 'gesloten locaties' bepaalt men zelf de regels. Die zijn er bij ons in de Marktpleinkerk ook: we vragen onze gemeenteleden zo veel mogelijk thuis via internet de diensten te volgen, wie wel in de kerk komt wordt geacht een mondkapje te dragen. De kerk heeft hierin echt dezelfde agenda als de overheid.”

Paul Cnossen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie