Mark Achterbergh (derde van rechts) tijdens de Dag van de ondernemer in 2019.
Mark Achterbergh (derde van rechts) tijdens de Dag van de ondernemer in 2019. Jan Aukus

Raadslid Mark Achterbergh-Copier (VVD) wil Kamerlid worden

29 november 2020 om 07:45 Politiek

HAARLEMMERMEER VVD-raadslid Mark Achterbergh-Copier uit Haarlemmermeer heeft zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer. Of hij ook op de kandidatenlijst van de VVD komt is nog niet zeker. Dat wordt binnenkort bekend. “Anderen geven mij een goede kans, maar ik heb zelf nog wel twijfels. Ik zou het een hele eer vinden om op de lijst te komen.”

Een selectiecommissie en het hoofdbestuur van de VVD hebben volgens Achterbergh het laatste woord over de uiteindelijke samenstelling van de lijst. “Ik krijg vermoedelijk komende week een telefoontje of ik op de lijst kom en zo ja op welke plek.”

Volgens Mark Achterbergh-Copier heeft hij als kandidaat wel wat te bieden aan zijn partij. “Mijn profiel is veiligheid, ik ben politieman en jurist. Dat spreekt in mijn voordeel. Maar aan de andere kant heb ik nog maar weinig politieke ervaring.”

De VVD’er zegt dat hij bij toeval de politiek is ‘ingerold’. “Eigenlijk is de fusie tussen Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude voor mij de aanleiding geweest om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Ik vond dat er veel te weinig werd gedaan voor jongeren in Haarlemmerliede. Daardoor ben ik raadslid geworden.”

Als de Haarlemmermeerder op 17 maart volgend jaar daadwerkelijk tot Kamerlid wordt gekozen, houdt zijn raadslidmaatschap op. “Formeel kun je het naast elkaar doen, maar die functies zijn niet te combineren. Op donderdag zijn er vaak plenaire debatten in de Kamer en dan zou ik altijd afwezig zijn in de gemeenteraad. Dan sta ik liever mijn plek af aan iemand die altijd aanwezig is. Maar nogmaals: maar eerst even afwachten of ik op de lijst kom.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie