Een tinyhouse in Heemskerk. Straks ook te zien in Haarlemmermeer?
Een tinyhouse in Heemskerk. Straks ook te zien in Haarlemmermeer? Hans Blomvliet

‘Plek in Haarlemmermeer voor honderden tiny houses’

28 november 2020 om 20:20 Overig

HAARLEMMERMEER “Er is in Haarlemmermeer plek voor misschien wel enkele honderden tinyhouses,” denkt Koos de Vries. De politicus van de ChristenUnie-SGP heeft een bestuurlijke blokkade weten weg te nemen waardoor de weg vrij is voor tijdelijke woningen van maximaal 50 vierkante meter, die vaak draaien zonder aansluiting op gas, elektra, riool of waterleiding.

De Vries zorgde via een motie bij de Provincie dat plannen voor tiny houses positief tegemoet moeten worden getreden. “De gemeente kan zich nu niet meer achter provinciale regeltjes verschuilen om ze tegen te houden. Nu geldt: waar een wil is, is een weg. Argumenten als een rommelige indruk, mogen ook niet de doorslag geven voor een negatieve beslissing;. Over smaak valt te twisten en overigens kun je een tinyhouse als je dat wenst prima achter een bomenrij verschuilen. En als ik over ik de IJweg fiets zie ik naast mooie huizen ook wel eens een lelijke loods of werkplaats.”

De initiatiefnemers werden door de weigering gedwongen uit de gemeente te vertrekken

“Bij de Olmenhorst werd afgelopen zomer nog een vergunning voor een tiny house tegengehouden omdat het niet paste in de landelijke omgeving en vogels zou verstoren. De initiatiefnemers werden door de weigering gedwongen uit de gemeente te vertrekken. Onbegrijpelijk. De huisjes staan juist dicht bij de natuur. Nu een belangrijke hobbel is weggenomen, denk ik dat er wel het een ander kan worden gerealiseerd op die plek. Tussen de IJweg en de boomgaard is er mooi ruimte voor een of enkele tiny houses.”

Er zijn volgens De Vries in het landelijke Haarlemmermeer genoeg locaties voor groepjes tiny houses. “Eerder is een project Rijsenhout geblokkeerd, misschien dat daar nu wel wat mogelijk is. Ook heb ik gehoord van plannen aan de rand van nieuwbouwwijk Turfspoor in Lisserbroek.”

“Er zijn overal locaties te bedenken. In Haarlemmermeer is veel buitengebied

“Er zijn overal locaties te bedenken. In Haarlemmermeer is veel buitengebied. Het is alleen afwachten in hoeverre particulieren en agrariërs grond beschikbaar willen stellen. De gemeente zal alleen als vergunningverlener iets kunnen betekenen, veel grond heeft ze niet in haar bezit. Vorig jaar waren er nog wel plannen voor een paar tiny houses op een braakliggend gebied aan de IJweg bij sportpark Overbos, maar het terrein werd ineens toch verkocht.”

“Aan de animo zal het niet liggen. Je hebt een mooi tiny house voor 50.000 euro. Daar komt dan nog wel pacht bij, maar als je de prijzen voor een nieuwbouwhuis ziet, en de wachtlijst voor een sociale huurwoning er bij haalt, dan is er denk ik een behoorlijke vraag. Ik zeg niet dat de polder straks helemaal vol gebouwd gaat worden met tiny houses, maar enkele honderden moet kunnen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie