Het was behoorlijk druk, maar uiteraard moest iedereen onderling afstand houden.
Het was behoorlijk druk, maar uiteraard moest iedereen onderling afstand houden. pr

Charlie Hebdo-Ontbijtontmoetingen gaan door in 2021

3 december 2020 om 16:26 Religie

HOOFDDORP Vertegenwoordigers van diverse belangenorganisaties gaan ook in 2021 met elkaar in gesprek over thema’s als vrijheid van meningsuiting en diversiteit in culturele en religieuze achtergronden. Dat is afgesproken tijdens een zogeheten ontbijtbijeenkomst in wijkcentrum ’t Kattegat.

De belangenorganisaties organiseren al sinds 2015 ontmoetingsbijeenkomsten, met als belangrijkste aanleiding meerdere terroristische aanslagen in Parijs, concertzaal Bataclan en een aantal bars en restaurants in de Franse hoofdstad.

Maarten Askamp, directeur-bestuurder van Stichting Maatvast, was indertijd een van de vele aanwezigen tijdens een drukbezochte ‘stille avond’ op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. ‘Fantastisch dat er zoveel mensen waren. Jong en oud. Maar velen gingen de volgende dag gewoon aan het werk. Dat was voor mij reden om vertegenwoordigers van diverse belangen- en kerkelijke organisaties bij elkaar te vragen. Belangrijkste doel: niet alleen stil staan bij, maar ook het gesprek aangaan, elkaar ontmoeten, zoeken naar verbinding.’ De oproep leidde uiteindelijk tot een ‘interreligieuze overleggroep’ die regelmatig bij elkaar komt (zogeheten ontbijtbijeenkomsten vanwege het aanvangstijdstip van 08.00 uur) en die al meerdere keren een ‘Dag van de Ontmoeting’ heeft georganiseerd. Op zo’n dag komen jongeren en ouderen met diverse culturele en religieuze achtergronden (‘divers en niet verschillend’, benadrukt Askamp) bij elkaar, praten met elkaar, leren elkaar kennen en eten samen. Gezien de opkomst en reacties, succesvolle ontmoetingen. Het jaar 2020 bleef echter zonder bijeenkomst. Belangrijkste reden: het corona virus.

‘Er was voldoende aanleiding’, wijst Askamp op de actualiteit van de afgelopen weken. ‘Kijk maar om je heen, lees de krant, zie de tv en je weet dat er nog heel wat te doen valt als het gaat om respect voor elkaar, overleg, toenadering en verbinding. Daar willen we, in dit geval in Haarlemmermeer, graag een steentje aan bijdragen.’ Vervolgens: ’we kunnen de wereld niet verbeteren. Maar we kunnen wel iets doen in onze eigen omgeving.’

Daarmee doelt hij niet op actievoeren, demonstreren of een lichtjestocht door het centrum van Hoofddorp om daarmee een gezamenlijk standpunt naar buiten te brengen. ‘We zoeken wel het gesprek en de verbinding. En we kunnen heel goed naar elkaar luisteren en respectvol omgaan met ieders mening.’ Om die reden staan er twee nieuwe ontbijtbijeenkomsten voor volgend jaar gepland: in januari en in maart.

Deelnemende organisaties zijn onder andere: de Joannes de Doper Parochie, Moskee Ar-Rahman, Somalische Stichting Haarlemmermeer (SMOM), Stichting Marhaba, de Protestantse gemeente Hoofddorp, de politie (Natascha Dannijs, radicaliseringsexpert), het Participatieteam Haarlemmermeer en Stichting Maatvast.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie