De horeca is al maanden dicht. Uitzicht op verbetering is er niet.
De horeca is al maanden dicht. Uitzicht op verbetering is er niet. Ton Dijkstra

Massale publieke steun horeca: ‘Waarom mocht Black Friday wel?’

10 december 2020 om 10:41 Overig

HAARLEMMERMEER Op Petities.com krijgt de horeca uit Haarlemmermeer brede steun. “Gooi alle zaken die bij de Black Friday ervoor gezorgd hebben dat er een uitbraak was maar even dicht’,  zegt de een. “Ik ben gek op eten”, stelt een ander. Een derde vindt dat de politiek bewust de restaurants benadeelt. 

De petitie heeft de naam: De Naakte Waarheid, Het bestaansrecht van de horeca’. De actie is begonnen door Robert van Leeuwen van de IJzerbar aan de Kruisweg in Hoofddorp. Collega’s Emanuel Schob (Bar Bistro Joseph), Rob Leemker (The Market Club), Melissa Heijerman (Bob & Frank cocktails), Marck Stam (Stam4Food) en Arwin Mols (l’Hirondelle) steunen actief de noodkreet.

Samen met bijna zestig collega’s in Hoofddorp en brancheorganisatie Koninklijke Horeca hebben ze deze week een plan gepresenteerd om iets aan de nijpende situatie te doen. Want het is duidelijk, het water staat de ondernemers tot aan de lippen. Eigenlijk kan de huidige situatie van gedwongen sluiting niet langer duren, of er vallen nog grotere klappen dan de enkele faillissementen die in Haarlemmermeer al zijn gevallen. 

Uit de petitie blijkt dat ook het publiek de gang van zaken betreurt. Een greep uit de leukste reacties op de stelling: Ik teken omdat:

* ... het belang van het blijven bestaan van de Horeca is een groot sociaal gemeentegoed, Bas Crum, Hoofddorp.

* ... ik de sluiting van de horeca onzinnig vind. Zeker als je evenementen zoals uitverkoop en Black Friday ongecontroleerd doorgang laat vinden, Sharon de Wild, Hoofddorp.

*... zij het stuk voor stuk meer dan goed voor elkaar hebben, of soms beter dan anderen om de RIVM-richtlijnen na te leven, Peter Shevtoff, Hoofddorp.

* ... het een gemis is in me miezerige leventje, Nick Van Der Linden, Hoofddorp.

* ... ik het niet eerlijk vind dat alleen de horeca de recessie moet voelen, Marck Stam Hoofddorp.

* ... ik ben familie en leef mee, Marco van Verhage, Nieuw-Vennep.

* ... ik gewoon dorst heb, Nicky Witschge, Hoofddorp.

*... ik de horeca niet kapot wil zien gaan, Esse Berentsen, Hoofddorp.

*... de politiek bewust de restaurants benadeelt. Het is zelfs bewezen veiliger in restaurants te zitten dineren, dan bij jezelf thuis met vrienden, John Bogers, Hoofddorp.

* ... ik vind dat de horeca nu weer eens open mag. Gooi alle zaken die bij de Black Friday ervoor gezorgd hebben dat er een uitbraak was maar even dicht. Dan kunnen de horeca ondernemers weer even op sterkte komen, Kees Klaassen, Hoofddorp.

* ... ik het onbegrijpelijk vind dat de horeca niet open mag en kerkdiensten wél. Is discriminatie, Martha Van Eck van Loenen, Hoofddorp.

* ... omdat ik mijn vrienden een eerlijke start met hun nieuwe restaurant gun... en we gek op lekker eten zijn!, Sylvia Botman, Hoofddorp.

* ... omdat het zo belangrijk voor velen is als onze geliefde horeca geholpen wordt. Het gaat verder dan de economie, namelijk ook de prachtige momenten die zo veel van ons in de horeca hebben gehad en nog willen hebben door middel van feestjes, uiteten, iets vieren of even gezellig wat eten na elkaar tien jaar niet te hebben gezien, Amiet Wijnhoven, Nieuw-Vennep.

* ... de balans in de maatregelen is compleet zoekgeraakt. De schade aan de horeca gaat veel dieper en heeft gevolgen voor uitzendbureaus, leveranciers, industrie en vee- en landbouw, Rob van Duijn, Hoofddorp.

* ... de horeca gewoon open kan, wel met gepaste afstand tussen de tafels. Gooi de scholen dicht en de pretparken en de winkeliers met hun koopvrijdagen, Anja Van den Top, Hoofddorp.

* ... onze horeca mag niet verloren mag gaan. Deze bedrijfssector die zo haar best heeft gedaan wordt alleen maar ondergeschoven, onterecht! Massaal shoppen, Black Friday en met 300 mensen in een vliegtuig waar zijn we mee bezig, Alexandra Kiel-van Rees, Hoofddorp.

* ... de maatregelen veel erger zijn dan de kwaal. Investeer in extra IC-bedden en in de zorg en laat niet verder de hele economie naar de gallemiezen gaan. Er is geen onderbouwd bewijs dat de horeca enorm bij daagt aan de verspreiding van Covid-19, Annemiek Koster, Hoofddorp.

* ... er totaal geen reden is om de zittende horeca te straffen voor iets wat ergens anders veroorzaakt wordt. Er is nu zelfs bewijs dat thuisbezoek een grotere oorzaak is van de verspreiding. Iedereen zit thuis dicht op de visite, op de bank of aan tafel. En met de kerst en oud & nieuw gegarandeerd het grote deel van Nederland ook. Terwijl in de zittende horeca keurig gehandhaafd kan worden, dit was duidelijk zichtbaar in de korte periode dat ze open mochten. Het moet afgelopen zijn met deze onzinnige sluiting, Diana Ferring.

* ... mijn hart ligt bij deze ondernemers, Ben Stam, Badhoevedorp.

De petitie op Petities.com is inmiddels 294 keer ondertekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie