Het gaat om wasbare kapjes zoals de vrouw op deze foto draagt.
Het gaat om wasbare kapjes zoals de vrouw op deze foto draagt. Jan Aukes

Minima moet crisis doorkomen met twee gratis mondkapjes

10 december 2020 om 16:49 Overig

Minima moet crisis doorkomen met twee gratis mondkapjes

HAARLEMMERMEER Mensen met een minimuminkomen krijgen van de gemeente twee mondkapjes. “Dat moet voorlopig genoeg zijn om de coronacrisis door te komen ”, zegt initiatiefnemer wethouder Johan Rip.

Het gaat om ongeveer 5.000 personen van 13 jaar en ouder, verdeeld over 2.150 huishoudens. Er worden twee duurzame en wasbare mondkapjes per persoon verstrekt, ter waarde van 3 euro per kapje. Die worden worden lokaal ingekocht bij de firma PPI Vormevents in Zwanenburg. De mondkapjes worden gemaakt van 100 procent katoen. Er wordt geen polyester gebruikt, omdat dit allergische reacties kan veroorzaken. De mondkapjes zijn wasbaar en voorzien van een neusklem hetgeen de pasvorm ten goede komt. De mondkapjes worden bij de inwoners thuis afgeleverd om te voorkomen dat er op uitdeelpunten te veel mensen samenkomen.

Rip: “Wij willen inwoners die aangewezen zijn op een uitkering op minimumniveau extra ondersteunen, enerzijds als gevolg van het verplicht dragen van mondkapjes vanaf 1 december en anderzijds om te voorkomen dat dit leidt tot een beperking van de individuele vrijheid om zich in openbaarheid te begeven en het risico van opgelegde boetes en mogelijke gevolg van schuldenopbouw door het ontbreken van voldoende financiële middelen.”

“De kosten voor de uitvoering van deze nota worden geraamd op 31.600 en worden worden gedekt uit het in de programmabegroting beschikbare budget van beleidsdoel. Wij hebben de Participatieraad gevraagd te adviseren. Zij reageren positief op de verstrekking van de mondkapjes, maar stellen voor om vijf duurzame mondkapjes per persoon te verstrekken. Wij achten twee mondkapjes per persoon voldoende. Dat ligt ook in lijn met andere gemeentes.”

Overigens heeft BS&F, een organisatie die de gemeente ondersteunt, 5.000 (wegwerp) mondkapjes in de voedselpakketten van de Voedselbank toegevoegd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie