Brechtje Bootsma (19) is Wereldkampioen Pomponteam

3 april 2018 om 19:39 Sport/sport Deel je nieuws

Lillehammer Noorwegen, 31-03-2018

Waarschijnlijk denk je bij het woord 'pompons' meteen aan Amerikaanse cheerleaders die zo ongeveer de hele dag met glinsterende pakjes rondlopen. Maar wist je ook dat het een echte sport is, waar Nederland ook nog eens goed in blijkt te zijn?

Zo goed zelfs dat Brechtje Bootsma samen met haar pomponteam van nog eens 55 meiden, afgelopen weekend goud op het WK in Noorwegen pakte. En ook nog eens topfavoriet Amerika versloeg. "Ik ben nu weer terug in Nederland en besef nog steeds niet dat de droom om wereld kampioen te worden nu echt waar is", zegt ze.

Bij het WK-Pomponteam is het de bedoeling dat je met de poms een show creëert. De poms volgen een lijn waarmee je situaties kan uitbeelden. Brechtje denkt dat het thema van de choreografie van het Nederlandse team ze de titel heeft opgeleverd. Onze show ging over terrorisme. De boodschap was dat je niet in angst moet leven, maar er juist tegenin moet gaan.

In de choreografie kwamen meerdere aanslagen van de afgelopen jaren voorbij. Zo was er bijvoorbeeld een emotioneel stukje over 9/11 en we besteedden ook aandacht aan de aanslagen in Parijs en Londen door met onze poms effecten zoals bijv. de Eiffeltoren te maken.

De choreografie van Amerika was totaal anders. Zij gingen terug naar 1940 en hebben allemaal vrolijke dans series laten zien. Hiermee behaalde zij de 3de plek. Het zilver was er voor Frankrijk met show over de oscars. Zij waren erg strak en gelijk, een geduchte tegenstander dus. Toch wisten wij met onze uitstraling de jury te overtuigen en werd voor ons het wilhelmus gespeeld.

Op de vraag of je veel moet trainen om het WK-Pomponteam te winnen heeft Brechtje een duidelijk antwoord. "Iedere vrijdagavond en zondag ", zegt ze. "Maar ja, daar zullen de Amerikanen wel anders over denken. Die trainen iedere dag."

Het volgende WK is pas weer over drie jaar. Of  Brechtje er dan nog bij is, weet ze niet. "Ik ga nu eerst even genieten van deze titel en dan zie ik later wel verder."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie